[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Enric de Borgonya - Viquipèdia

Enric de Borgonya

De Viquipèdia

Enric de Borgonya ( Dijon, França 1066 - Astorga, Regne de Galícia 1112 ), comte de Portugal (1094-1112).

Taula de continguts

[edita] Orígens familiars

Nascut a la capital del ducat de Borgonya, fou fill d'Enric de Borgonya i la seva esposa, Sibil·la de Barcelona. Era nét del duc Robert I de Borgonya, i besnét del rei Robert II de França, per línia paterna i del comte de Barcelona Berenguer Ramon I per línia materna.

[edita] Núpcies i descendents

El 1093 va contraure matrimoni amb Teresa de Lleó, filla natural d'Alfons VI de Lleó i Ximena Núñez de Lara. D'aquesta unió nasqueren:

[edita] Ascens al tron comtal

El 1072 morí el comte Garcia I de Galícia, germà del rei Alfons VI de Lleó, que havia heretat el regne de Galícia i el comtat de Portugal de mans del seu pare Ferran I de Castella. A la mort de Garcia el comtat revertí, a l'igual que la corona de Galícia, al seu germà Alfons VI. Gràcies a l'ajuda d'Enric de Borgonya Alfons VI pogué estendre els seus dominis per aquestes terres tot i els atacs dels sarraïns.

Aquest, en motiu del casament de la seva filla Teresa, atorgarà en herència al nou matrimoni els territoris entre el riu Tajo i el Miño, territoris que formaven el comtat de Portugal.

[edita] Indepèndencia de Castella

Al quedar vídua la reina Urraca I de Castella, germana de Teresa de Lleó, del seu primer marit es tornà a casar amb Alfons I d'Aragó per qüestions polítiques i estratègiques. Enric de Borgonya ,aprofitant els problemes, conflictes familiars i polítics apareguts entorn de la seva cunyada Urraca I, va declarar la independència del comtat de Portugal.

Morí el 24 d'abril de 1112 a Astorga, però fou enterrat a la catedral de Braga.

Precedit per:
Garcia I
Comte de Portugal
10941112
Succeït per:
Teresa de Lleó