[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Cinema català - Viquipèdia

Cinema català

De Viquipèdia

El cinema català és aquell que es realitza amb un equip i mitjans preferentment catalans. Es distingeix, per tant, del Cinema en català, que es realitza preferentment en català.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] L'arribada del cinema a Catalunya

La primera exhibició cinematogràfica a Catalunya va tenir lloc el 5 de maig de 1895 a Barcelona, quan es va presentar el cinetoscopi de Thomas Alva Edison a la Plaça de Catalunya. Les primeres exhibicions del Cinematògraf dels germans Lumière es van realitzar a la Rambla de Barcelona el desembre de 1896. Mesos després, Antoni i Emili Fernández, dos fotògrafs catalans, van crear el Cinematógrafo Napoleón, on es van començar a fer projeccions regulars. Poc a poc les sales de projecció van proliferar a Barcelona a mida que els empresaris veien possibilitats econòmiques en aquella nova forma d'oci. Les pel·lícules projectades eren habitualment importades de França, Itàlia o Estats Units i de mica en mica van comencar a projectar-se pel·líqules de més durada i amb argument.

[edita] Els primers cineastes catalans

Un dels primers assistents a les projeccions al Napoleón va ser Fructuós Gelabert, qui es va quedar bocabadat amb el nou invent i va crear-se la seva pròpia càmera per a produir les seves pròpies pel·lícules. Les seves primeres filmacions són Sortida del Públic de l'església parroquial de Santa Maria de Sants i Sortida dels treballados de l'Espanya industrial, totes dues de 1987. La primera pel·lícula amb argument va ser "Baralla en un cafè" (1897), també del prolífic Fructuós Gelabert, qui crearia l'empresa Diorama, amb estudis i laboratoris propis i més endavant l'empresa Films Barcelona

Segundo de Chomón, d'origen aragonès, es va establir a Barcelona el 1900 i va començar a retocar pel·lícules estrangeres, tot pintant-les i possant-lis títols, i fent servir noves tècniques artístiques com el maquetatge o les animacions. Algunes de les seves obres recreàven els clàssics com Pulgarcito, de 1903 o Gulliver en el país de los gigantes, de 1904. D'altres eren completament innovadores degut al volúm de trucatges, com la seva pel·lícula "El hotel eléctrico" (1905), una de les més conegudes.

També es pot destacar la col·laboració al cinema català d'Albert Marro, que va ser el pioner dels documentals a Catalunya, que juntament amb Ricard de Baños van ser fundadors d'Hispano Films, creant algunes cintes com "Don Juan Tenorio" (1908), "Don Joan de Serrallonga" (1910), "Justicia del rey Felipe II" (1910) i "Don Pedro el Cruel"(1912).

Fora de la capital del principat, cal destacar el paper de Baltasar Abadal, un firaire que va difondre el cinematògraf per les comarques catalanes.

[edita] El naixement de la indústria del cinema a Catalunya

El 1914, Barcelona és el centre de la indústria cinematogràfica de la península. Poc a poc les sales de projecció van proliferant per tot el territori català i es comença a diferenciar entre la figura de productor de pel·lícules i exhibidors. Es comença a formar tota una indústria del cinema a catalunya, fins el punt que es crea el Sindicat de Cinematografistes de Catalunya, per defensar els drets dels treballadors d'aquest sector.

Temps després arriba la anomenada "Escola de Barcelona", experimentalista i cosmopolita, on destaquen Vicente Aranda, Jaume Camí o Gonzalo Suárez.

El cinema en català va recuperar el seu vigor el 1975 quan, amb la finalitat de la dictadura franquista, es permeten les manifestacions culturals en llengua catalana, i es funda l' Institut de Cinema Català.

En els últims anys Barcelona s'ha distingit en la indústria cinematogràfica per la seva capacitat i qualitat de producció en els camps de l'animació, els dibuixos animats, el rodatge i producció de spots publicitaris, i el doblatge.

[edita] Festivals de cinema a Catalunya

Barcelona, ciutat de fires i congressos de tot tipus, també celebra diverses trobades anuals de temàtica cinematogràfica. La ciutat, per exemple, s'ha convertit en una de les meques mundials del cinema porno que, a més, ha trobat en la ciutat condal a una de les seves estrelles en Nacho Vidal.

També se celebren altres certàmens menors, encara que no exempts de qualitat i prestigi, com la Mostra internacional de films de dones, que té lloc des de l'any 1992, o el "Festival Internacional Documental de Barcelona", que té lloc des del 2000. Però Barcelona no és, ni de bon tros, l'única ciutat de Catalunya on existeix activitat cinematogràfica. El Festival Internacional de Cinema de Catalunya, conegut com el Festival de Cinema de Sitges, va ser inaugurat el 1967, i està considerat un dels millors certàmens cinematogràfics d'Europa, i el número 1 en l'especialitat de cinema fantàstic. A Lleida se celebra cada any la Mostra Internacional de Cinema Llatinoamericà. I Girona compte amb el Museu del Cinema.

[edita] Fonts

  • Miquel Porter & M.Teresa Ros Vilella, Història del cinema català, Taber, Barcelona 1969.
  • Palmira González López, Història del cinema a Catalunya, La Llar del Llibre, Sant Cugat del Vallès 1986.
  • Marc Fontbona, El cinema a l'època modernista, a F. Fontbona (dir.), El Modernisme. Aspectes generals, L'isard, Barcelona 2003, pàgs. 295-306.

[edita] Enllaços externs