[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bous al Carrer - Viquipèdia

Bous al Carrer

De Viquipèdia

Bou al carrer a Alfara
Bou al carrer a Alfara
Bous a Albocàsser
Bous a Albocàsser
Escarafalls al carrer, al Verger.
Escarafalls al carrer, al Verger.

Els Bous al Carrer és un tipus de festa taurina que es practica a molts pobles del País Valencià i de les Terres de l'Ebre[1], sobretot a les comarques de la Marina Alta, l'Alt Palància i el Baix Ebre. És molt típic de fer Soltes de Vaques, que és el mateix però emprant vaques. Si bé es pot fer a qualsevol moment de l'any, en general coincideix amb les festes patronals i la majoria s'en fa a l'agost.

Taula de continguts

[edita] Descripció

El carrer, típicament el més llarg i ample del poble, es tanca amb uns valls de ferro o fusta a cada entrada. A l'un i l'altre costat del carrer, s'hi munten els escarafalls, també dit cadafalls o calafalls, que són estructures senzilles fetes de ferro, a sovint pagats entre els socis de cada penya taurina. L'element prinicipal és la ratonera, un espai molt gran enreixat als tres costats, amb el quart contra la paret dels edificis. A dalt hi ha seients per a veure l'espectacle ámb més seguretat. L'espai de baix és més llarg que ample i permet l'entrada de 20 o més persones, que hi accedeixen pels buits entre el barrots. També es diposen grades de fusta anomenades triangles i amagatalls (caixons) a l’obert, que permet amagar-s’hi a dins o filar a dalt i així escapar del bou.

Quan tothom estiga al seu lloc - els atrevits a baix, els més tímids a dalt - se solta un bou al carrer. L'espectacle consisteix en eixir al carrer des dels esgarafalls (eixir a ruedo), envestir a l'animal, i fugir entre les reixes abans que el bou abaste la persona. Com que les reixes permeten passar a persones, però no al bous per ser més grans, la majoria prefereixen cridar i tocar al bou des de la seguretat de l'esgarafall. Tanmateix, s'ha vist accidents en que un bou aconseguia tocar algú amb les banyes a través de les reixes.

N'és una varietat els Bous a la Mar practicat a Dénia i Benicarló, al qual en comptes del carrer hi ha un enorme escarafall, en forma d'arena, oberta a la mar. Ací l'objectiu és de fer entrar el bou a l'aigua.

[edita] Polèmica de la crueltat

Potser el que més caracteritza aquest espectacle és que, en canvi amb la major part de la tauromàquia, no es mata ni es fereix a l'animal. Una de les regles és que ningú no hi utilitze navalles, pals afilats o articles que feren malbé al bou, ni tampoc no li poden llançar objectes. Tanmateix hi ha qui el critica en el sentit que l'objectiu és molestar i enrabiar al bou perquè perseguisca als participants. Si hi afegim els xiulets i espentes que rep dels espectadors, alguns consideren que la bèstia sí pateix.[2] Malgrat tot açò, les festes dels bous gaudeixen d'un ample suport popular tant a Catalunya com al País Valencià, i quan s'han vist amenaçades, hi ha hagut protestes i manifestacions.[3]

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

[edita] Referències

  1. Font:[1]relació de les festes de bous a Catalunya
  2. Font:[2] article sobre la crueltat dels Bous al Carrer
  3. Font:[3] article sobre la popularitat dels Bous al Carrer a les Terres de l'Ebre.