[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bioko - Viquipèdia

Bioko

De Viquipèdia

Mapa de Bioko
Mapa de Bioko

L’illa de Bioko pertany a Guinea Equatorial i està situada al golf de Biafra ( o golf de Bonny). A l'est i al nord-est de Bioko es troba Camerun, al nord-oest Nigèria, al sud-est Mbini (la part continental de Guinea Equatorial) i al sud-oest l'illa de Príncipe que forma part de São Tomé i Príncipe. Té una àrea de 2.018 km2 i una població d’uns 63.000 habitants. La principal ciutat de Bioko és Malabo que alhora és la capital de Guinea Equatorial.

Les localitats més grans de l'illa de Bioko, a banda de la capital Malabo (anomenada Santa Isabel en temps de la colònia espanyola) són: Luba i Riaba.

Anteriorment havia rebut el nom d'illa Macias Nguema Biyogo , després de la independència, i d'illa de Fernando Poo quan fou colònia espanyola.

L’illa fou descoberta el 1472 pel navegant portuguès Fernão da Po. El 1778 Portugal va cedir a Espanya l'illa de Fernando Poo, l'illa Annobon i la costa de Guinea, pel tractat del Pardo. Des del 1827 fins al 1843, els britànics establiren bases a Port Clarence (actual Malabo) i a San Carlos per les patrulles que lluitaven conta el comerç d'esclaus. L’illa fou la base dels vols a Biafra durant la guerra civil de nigeriana.