[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Malabo - Viquipèdia

Malabo

De Viquipèdia

Malabo és la capital de la Guinea Equatorial, situada a la costa nord-oriental de l'illa de Bioko (abans anomenada Fernando Poo). Té una població estimada de 150.000 habitants (2005).

La ciutat fou fundada pels britànics el 1827, que van arrendar l'illa a Espanya durant el període colonial. Anomenada Port Clarence, fou usada com a estació naval en l'intent de suprimir el tràfic d'esclaus. S'hi van establir molts dels esclaus acabats d'alliberar, abans de l'establiment de Sierra Leone com a colònia per a lliberts. Mentre que molts d'ells més endavant van anar a parar a Sierra Leone, alguns dels seus descendents, anomenats fernandinos, encara es poden trobar a Malabo i la seva rodalia, on constitueixen un grup ètnic propi, que parla el seu propi dialecte crioll afroportuguès.

Quan l'illa va tornar a estar definitivament sota control espanyol, Malabo va rebre el nom de Santa Isabel. Fou escollida per reemplaçar la ciutat continental de Bata com a capital del país el 1969, i va rebre el nom de Malabo el 1973 com a part de la campanya del president Francisco Macías Nguema de reemplaçar els topònims europeus per noms "autènticament" africans.

Durant el seu "regnat de terror," Macías Nguema va dur a terme un quasi-genocidi de la minoria bubi del país, que eren majoria a l'illa de Bioko, i va portar molta gent de la seva pròpia ètnia, els fangs, a Malabo. Durant els anys finals del seu mandat, quan la Guinea Equatorial era coneguda de vegades com l'"Auschwitz de l'Àfrica", molta de la població de la ciutat va abandonar-la, igual com va fer gairebé un terç de la població de tot el país. Malabo encara s'ha de recuperar de les seqüeles d'aquell període, tot i que el descobriment de petroli al país ha fet duplicar la població de la ciutat de pocs anys ençà.

Coordenades: 3° 45′ N, 8° 47′ E