[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bessos de Bactriana - Viquipèdia

Bessos de Bactriana

De Viquipèdia

Bessos fou sàtrapa de Bactriana i rei de Pèrsia del 330 aC al 329 aC.

Era un noble persa, i probablement de la família aquemènida, que fou nomenat sàtrapa de Bactriana i Sogdiana. A la batalla de Gaugamela era present al front de les tropes de la seva satrapia, i va restar amb Darios III de Pèrsia que va passar el hivern a Ecbatana (331 aC-330 aC). El 330 aC Darios i Bessos van arribar a Bactriana però allí Bessos, que ja estava d'acord amb altres sàtrapes, va deposar a Darios III i el va voler entregar als macedonis perquè aturessin la persecució, però Alexandre va ordenar continuar la marxa sense aturar-se. El juliol del 330 aC Bessos, Babistanes i altres nobles, amb el temor de l'arribada d'Alexandre el gran, van matar a Darios III i van deixar el cadàver perquè el trobés l'exèrcit macedoni, esperant que així pararien l'avanç.

Bessos es va proclamar rei i va adoptar el nom d' Artaxerxes V. La satrapia de Bactriana era ocupada sovint pel hereu al tron de Pèrsia. Però ja no tenia poder amb la meitat del Imperi dominat per Macedònia, i l'altra meitat en descomposició: el sàtrapes de Sagàrtia o Carmània, Gedròsia, Aracòsia, Gandara, Satibarzanes d'Ària, el de Drangiana, i el de Sogdiana (de nom Mimases, abans dependent de Bessos) es van fer independents i així Bessos només era un mes. Els macedonis van ocupar Hircània, Mèdia, Pàrtia, Ària, Drangiana i Aracòsia aquell mateix any. El 329 aC els macedonis van ocupar Carmània y Gedròsia i van arribar a Gandara. Satibarzanes d'Ària, que s'havia sotmès a Alexandre, es va revoltar i va tornar a l'aliança amb Bessos. Alexandre va entrar a Bactriana mentre els seus soldats ocupaven Artacoana, la capital d'Ària i liquidaven la revolta del sàtrapa.

Bessos va fugir de Bactriana però fou capturat per la població i entregat a Alexandre que el va fer matar acusat del assassinat de Darios III. Alexandre li va fer tallar el nas i les orelles (càstig que s'aplicava als culpables de rebel·lió i regicidi) i seguidament el va crucificar al mateix lloc on Darios fou assassinat.

El nou rei de Sogdiana, ara anomenat Arimases, que sembla havia tornat a ser lleial a Bessos o havia estat imposat per aquest, va resistir un temps i finalment es va tancar a una fortalesa prop de Nautaca, on també fou capturat i penjat pel coll fins a morir (327 aC). La resistència dels bactrians i sogdians a la mort de Bessos la va assolir Espitàmenes que va combatre a la regió de Maracanda fins el 328 aC en que va haver de fugir al país dels masagetes (a Escítia) on serà assassinat (fou el pare d'Apama, que es va casar el 324 aC amb el general Seleuc i va donar mes tard el nom a algunes ciutats). Alexandre va arribar fins a Maracanda (Samarcanda) mercès a la submissió del rei Farasmanes de Coràsmia.

El general Clitos fou nomenat governador de Bactriana en lloc de Bessos, però el general fou mort per Alexandre en un accés de colera per haver-lo criticat.


Precedit per:
Darios III de Pèrsia Codomà
Imperi persa (Dinastia Aquemènida) Succeït per:
Alexandre el Gran