[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bernat Tort - Viquipèdia

Bernat Tort

De Viquipèdia

Bernat Tort,? - 1163, Londres, va ser arquebisbe de Tarragona entre els anys 1146 i 1163.

Va ser anomenat arquebisbe de Tarragona pel papa Eugeni III, com a successor d'Oleguer. L'any 1148 va acompanyar el comte Ramon Berenguer IV a la conquesta de Tortosa, pel que en reconeixement de la seva lleialtat se li va donar la mesquita de la ciutat i totes les seves possessions, el bisbe la va convertir en catedral cristiana i la resta de les edificions en estances per al monestir i va anomenar al seu primer bisbe Gaufred d'Avinyó el 1151. Al 1149, també va participar a la conquesta de Lleida, per la qual cosa va obtenir importants béns per a la seva església.

Al 1154 va fundar a Tarragona la comunitat canònica de la catedral amb monjos regulars de l'orde de Sant Agustí, de la qual ell mateix pertanyia. Va tenir una gran enemistat amb el comte de Tarragona Robert d'Aguiló pels privilegis jurisdiccionals que l'arquebisbe tenia sobre la ciutat.

A la mort del comte Ramon Berenguer IV, l'any 1163, va ser anomenat per la seva vídua Peronella d'Aragó, tutor de l'infant Alfons i va viatjar a Londres per anunciar la notícia al rei Enric II d'Anglaterra, on es va produir la seva defunció.

[edita] Fonts