[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bernard Weiss - Viquipèdia

Bernard Weiss

De Viquipèdia

Bernard Weiss (o Bernhard, o Weis, segons qui el nomenara) va ser un lingüista fictici inventat per un/s desconegut/s per a legitimar les teories que separen el valencià de la llengua catalana, tot i que també cap el dubte que la intenció fóra ridiculitzar el secessionisme lingüístic i els blavers no se n'adonaren. [1]

A començaments dels anys 1980, un tal professor Bernard Weiss, filòleg del Departament de Llengües Romàniques de la Universitat de Munic, enviava ponències a reunions blaveres i articles per a la premsa valenciana en què validava el secessionisme tot donant-li una legitimació científica. Seus eren els descobriments de textos del segle XI de trobadors valencians en mossàrab fins aleshores desconeguts com Bertran Desdelueg, Luís Llach i Salvatore Coniglia.

Bernard Weiss, però, no feia aparicions públiques, no concedia entrevistes ni atenia el telèfon, una impostura que s'allargà durant més de 6 anys. Això feu sospitar i demanar informació a la pròpia universitat muniquesa, des d'on respongueren que no hi havia ningú amb aquell nom [2]. Però després de tant de temps de farcir d'arguments pseudo-científics els defensors de la llengua valenciana, un escriptor/historiador/arqueòleg/filòleg blaver, José Payá Alberola, el convidà a assistir com a estrella al Primer Congrés de la Llengua Valenciana celebrat el mes de maig de 1985 a Elx.

La versemblança de la seua pròpia existència quedà, però, discutida des de les cròniques del periòdic blaver Las Provincias, contradint-se sobre la presència del suposat professor Bernard Weiss:

 

ÉXITO DEL PRIMER CONGRÉS DE LA LLENGUA VALENCIANA
Elche (De nuestra redacción)
Con la lectura de conclusiones se cerrará hoy el [...]
(...) las sesiones han alcanzado gran altura, destacando la intervención del profesor de la Universidad de Münich Bernard Weiss, con un interesante trabajo sobre la lingüística valenciana.
(Las Provincias, 19-05-85, p.2)

 

CONCLUSIONES DEL PRIMER CONGRÉS DE LA LLENGUA VALENCIANA
El idioma valenciano es autóctono
Elche (Vicente Pastor Chillar)
(...) El primer día o fecha inaugural resultó frío, por la escasez de asistentes, que se multiplicaron durante el sábado y, particularmente, el domingo, en que llegaron varios turismos y autocares desde Valencia.
La primera conclusión de la asamblea es que la lengua valenciana constituye un idioma románico autóctono, en el que se da un caso único y sin precedentes (...)
Entre los ponentes han figurado (...) el profesor Herran Bernhard Weiss, de la Universidad de Munich, cuya lección fue leída por una hermana suya, al serle imposible el desplazamiento (...)
Entre los acuerdos adoptados figura celebrar el Segundo Congreso y solicitar a S.M. El Rey que conceda de Real a la Academia de Cultura Valenciana.
(Las Provincias, 23-05-1985, p.42)

Fóra pel motiu que fóra, el Dr. Bernard Weiss va deixar immediatament de publicar estudis lingüístics en periòdics i va deixar de ser citat pels defensors de la llengua valenciana.

Cal fer notar que no hi ha cap escrit de cap filòleg romanista anomenat Bernard Weiss en la literatura científica, i que cap dels manuscripts que el Dr. Weiss suposadament descobrí no han sigut mai publicats ni han aparegut mai en públic.

[edita] Referències

  1. ^  La Pesta Blava, Vicent Bello, Ed. 3i4, València 1988. ISBN: 84-7502-228-6 (pàgines 242 a 247)
  2. ^  Levante, Cartes al director, 21-04-1985

[edita] Enllaços externs