[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benvingut Socias i Mercadé - Viquipèdia

Benvingut Socias i Mercadé

De Viquipèdia

Benvingut Socias i Mercadé (El Vendrell, Baix Penedès, 1877 - 4 de març de 1951) fou un organista, pianista i compositor català.

Va ingressar als deu anys a l'Escolania de Montserrat on estudià orgue i demostrà ben aviat el seu talent especial per a la música. Als 18 anys ja era professor auxiliar a l'Escola Municipal de Música de Barcelona, iniciant-se en l'art de la composició musical. El 1897 obtingué el primer premi del Concurs de Música Sacra de Santiago de Compostel·la amb una missa.

El 1907, a París, va obrir-se camí en el difícil món dels concertistes de piano d'elit, i en molts concerts tocà junt amb el seu amic de la infantesa, Pau Casals. El 1910 es trasllada als Estats Units, on va ser nomenat professor de perfeccionament al Conservatori de Coming. El 1911, assolí un gran èxit al Queen's Hall de Londres fins al punt que la premsa especialitzada l'anomenà el petit Mozart. Un cop esclatada la Primera Guerra Mundial, el 1914, retornà a Catalunya. El 1919 va obtenir la càtedra de perfeccionament de piano al Conservatori del Liceu, càrrec que exercí fins el 1936. Del 1930 al 1935 també va formar part de l'Orquestra Pau Casals.

La seva producció inclou nombroses composicions religioses, entre les quals rosaris, una Salve Montserratina, uns Goigs a Sant Salvador i algunes misses. També és autor de diverses sardanes (entre elles Planyívola), música de cambra, i les obres poeticomusicals Les cinc roses i Les tres volades.

[edita] Enllaços externs