[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batlle - Viquipèdia

Batlle

De Viquipèdia

Un alcalde (de l'àrab alqadi, el jutge), batle o batlle o paer en cap és un polític que ostenta un càrrec municipal que, segons la legislació espanyola, presideix la corporació, dirigeix l'administració municipal i representa l'ajuntament. Les funcions d'aquesta figura varien segons els països i en general és escollit democràticament.

A Espanya, en general, per eleccions municipals s'elegeixen els regidors que al seu torn voten l'alcalde. Si no s'arriba per votació a la majoria absoluta, és nomenat alcalde el primer regidor de la llista més votada. En poblacions menors de 100 habitants, els habitants escullen el batlle directament.

Al Principat d'Andorra, el batlle és un jutge de primera instància.

[edita] Història

Alcalde és, a les parts dels Països Catalans sota administració espanyola, una denominació i una figura jurídica d'origen castellà imposades arran de l'annexió de la Corona d'Aragó a Castella, consumada per l'anomenada Nova Planta, a principis del segle XVIII. A la Catalunya Nord, la Revolució Francesa arrasà tot l'ordre propi de l'Antic Règim i imposà la denominació i la figura del maire.

Històricament, fins a l'abolició de les senyories feudals, el batlle era, arreu dels Països Catalans, el delegat territorial del senyor, ja fóra aquest el rei o un noble (laic o eclesiàstic), en nom del qual governava la demarcació que tenia encomanada (la batllia, unitat en què es dividien els dominis d'aquell), hi administrava el patrimoni i hi exercia la jurisdicció en l'àmbit econòmic.

A diferència d'aquesta denominació feudal, paer en cap es relaciona amb les corporacions locals dotades d'autonomia municipal anteriors a la Nova Planta (i a la Revolució Francesa) i era el dirigent electe per les oligarquies burgeses que controlaven els municipis. Aquesta era, però, una denominació estesa exclusivament a les terres de Lleida; en altres regions aquesta figura jurídica era coneguda amb el nom de conseller, jurat o cònsol en cap, denominacions que no han estat recuperades modernament.