[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Sanluri - Viquipèdia

Batalla de Sanluri

De Viquipèdia

La Batalla de Sanluri va esdevindre el 26 de juny de 1409 al sud de Sardenya, entre l'exèrcit de la Corona d'Aragó i l'exèrcit sard del jutjat d'Arborea.

El camp de batalla va ser la ciutat fortificada de Sanluri. L'exèrcit d'Arborea estava liderat pel jutge Guillem d'Arborea, i l'aragonès pel rei Martí el Jove. L'exèrcit sard era superior en nombre i estava format principalment de mercenaris, incloent els famosos ballesters genovesos, de França i Itàlia.

No hi ha gaires dades sobre el discórrer de la batalla. Les tropes catalano-aragoneses, menys nombroses, tenien tanmateix més experiència i entrenament, i van aconseguir dividir en dos l'exèrcit sard, per a posteriorment envoltar i aniquilar-ne cada meitat. Només un petit contingent liderat pel jutge Guillem va poder escapar al castell de Monreale. Alguns altres soldats van ser capturats a la ciutat, on la població va ser massacrada.

El rei Martí, hereu de Martí I l'Humà va morir uns quants dies després a Cagliari, suposadament per malària transmesa per una dama de Sanluri. Aquesta batalla no va ser definitiva, però va ser un dels principals enfrontaments en la conquesta catalano-aragonesa d'Arborea, que va ser definitivament annexionat a l'any següent.


[edita] Bibliografia

Bolòs, Jordi: Diccionari de la Catalunya medieval (ss. VI-XV). Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 284. Barcelona, abril del 2000. ISBN 84-297-4706-0, plana 229.