[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Batalla de Mendigorría - Viquipèdia

Batalla de Mendigorría

De Viquipèdia

Batalla de Mendigorría
Primera guerra carlina
Gravat de la Batalla de Mendigorría
Data 16 de juliol de 1835
Localitat Navarra
Resultat victòria Liberal
{{{mapa}}}
Bàndols
Carlins liberals o cristins
Comandants
González Moreno
Carles Maria I. de Borbó
Joaquín Espartero
Fernández de Córdova
Forces
24.000 soldats 36.000 soldats
Baixes
1.500 1.000
Batalla anterior Batalla posterior
Setge de Bilbao (1835)

La Batalla de Mendigorría de 1835 fou una de les batalles de la primera guerra carlina.

[edita] Antecedents

Després de la mort de Zumalacárregui i el frustrat Setge de Bilbao, liberals i carlins van tornar a lliurar les batalles a Navarra, sota les ordes de nous líders: Vicente González Moreno en el cas carlí i Luis Fernández de Córdova en l’exèrcit liberal.

[edita] La batalla

En la batalla de Mendigorría es van enfrentar 24.000 carlins (gairebé tot l’exèrcit del pretendent Carles) i 36.000 liberals. Les tropes de Moreno es trobaven situades al voltant de Mendigorría, quan les tropes de Córdoba van atacar per les rutes de Larraga i Artajona. Era el 16 de juliol de 1836.

El propi don Carles es trobava a Mendigorría, i la seva fugida va ser complicada ja que els carlins tenien el riu Arga darrera i únicament comptaven amb el pont de Larraga per a la retirada. L’atac liberal va començar pel flanc esquerra sota les ordes de Espartero. L’atac central va estar liderat per Fernández de Córdoba. Tot i que la defensa carlina va ser forta, les tropes van haver d’iniciar una retirada plena de confusió. La retirada del pretendent i de gran part de les tropes carlines va ser possible per la defensa impecable del pont que va realitzar el brigadier carlista alabès Villarreal. No obstant, els carlistes van perdre 1.500 homes entre morts, ferits i presos.

[edita] Conseqüències

Els liberals van patir una pèrdua de 1.000 soldats però l’exèrcit liberal no va aprofitar la victòria per a delmar l’exèrcit carlí i capturar el pretendent Carles. En les guerres carlistes no es va lluitar cap altra batalla com aquesta.

Plànol de la Batalla de Mendigorría
Plànol de la Batalla de Mendigorría