[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Astíoc - Viquipèdia

Astíoc

De Viquipèdia

Astioc (Astyokhos, Astyochus) fou un almirall espartà.

L'estiu del 412 aC va succeir al capdavant de la flota a Melàncrides, un any després de la greu derrota atenenca a Sicília. Es va presentar a Quios amb 4 vaixells on va establir la seva base per la conquesta de Lesbos, però els atenencs es van apoderar de l'illa de Quios.

Astioc va haver de fer un segon intent però els habitants de l'illa, dirigits per un capità esparta, Pedàritos, el van obligar a retirar-se. Astioc va establir la seu del seu comandament a Milet i estant aquí va renovar el tractat amb Pèrsia.

Al hivern del 412 aC fou cridat al Peloponès per unir-se a la flota espartana, i al arribar va presentar acusació contra Pedàritos. No fou molt actiu en el comandament i es sospita que estava a sou dels perses. Una de les poques coses que va fer fou la conquesta de Rodes (411 aC) després del qual va retornar a Milet.

La inactivitat va fer créixer el descontentament dels soldats, sobre tot els siracusans, i va esclatar un motí. Això va obligar a la seva destitució (411 aC). El va substituir Mindar (Mindaros) i Astioc va tornar a casa. Allí fou testimoni del siracusà Hermòcrates en el judici que aquest havia instat contra el sàtrapa Tisafernes.