[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Art topiària - Viquipèdia

Art topiària

De Viquipèdia

Art topiària en un jardí alemany
Art topiària en un jardí alemany
Art topiària al Castell de Villandry, França
Art topiària al Castell de Villandry, França
Boles topiàries en un jardí de Tours, França.
Boles topiàries en un jardí de Tours, França.

L'art topiària és una pràctica de la jardineria que consisteix a donar formes artístiques a les plantes mitjançant l'esporga.

El seu origen es troba en la jardineria dels romans i va continuar durant el Renaixement italià, fins a arribar al punt culminant amb André Le Nôtre, realitzador dels jardins de Versalles el 1662, que va donar a les plantes (principalment el boix) formes còniques i piramidals.

En l'estil dels jardins del període victorià a l'Anglaterra del segle XIX, les formes utilitzades en l'art topiària van ser rodes, mitges llunes, rombes, cors, arcs i papallones.

Per donar la forma desitjada a una planta es necessiten normalment uns quants anys d'intervencions, que consisteixen, entre altres tècniques, a utilitzar motlles i filferros per guiar el creixement i a fer servir diversos tipus de tisores d'esporga.

Algunes de les espècies vegetals utilitzades, a més del boix, són les dels gèneres Ligustrum (oliveretes i troanes), Lantana (la lantana), Lonicera (lligaboscs i xuclamels) i Hedera (les heures), el Prunus laurocerasus (o llorer-cirer) i el romaní.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Art topiària