[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Olivereta - Viquipèdia

Olivereta

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Olivereta
Olivereta amb fruits encara verds a Castelltallat
Olivereta amb fruits encara verds a Castelltallat
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Lamiales
Família: Oleaceae
Gènere: Ligustrum
Espècie: ''L. vulgare''
Nom binomial
Ligustrum vulgare
L.

L'olivereta (Ligustrum vulgare) és un arbust semicaducifoli de la família de les oleàcies. El seu nom català deriva de la semblança de fulles, flors i fruits amb una petita olivera. En anglès s'anomena privet per la seva utilització en tanques que divideixen propietats privades.

[edita] Ecologia i distribució

És originari de la regió mediterrània i de part de l'Europa temperada. A la península ibèrica es troba sobretot a la meitat nord. Als Països Catalans es distribueix entre els 100 i els 1300 m, pels Pirineus, i contrades veïnes fins a l'Alcalatén. Es fa a l'estatge montà i contrades mediterrànies humides en bardisses sobre sòl eutròfic, penetrant dins les rouredes i els alzinars poc densos. Floreix d'abril a juliol.

[edita] Descripció morfològica

És un arbust de fins 3 m d'alçada, de capçada arrodonida i frondosa, amb les branques primes i l'escorça llisa i grisa. Les fulles són lanceolades, oposades i sovint caduques amb el limbe glabre i enter. La inflorescència és una panícula terminal puberulenta. Les flors blanques i flairoses són hermafrodites, tetràmeres i actinomorfes. El calze és campanulat, gamosèpal. La corol·la és campanulada, amb el tub és tan llarg com la resta. L'androceu està format per 2 estams. El fruit és una baia esfèrica i d'un negre llustrós a la maturitat, que no és comestible per als humans.

[edita] Usos

La fulles tenen propietats astringents i és plantat com a ornamental com a arbre de carrer a Barcelona i, sobretot en les anomenades troanes (Ligustrum japonicum i Ligustrum ovalifolium), per a fer tanques.


Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies