[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arió - Viquipèdia

Arió

De Viquipèdia

Vegeu també: Cavall Arió

Arió (Arion Αρίων) fou un personatge mitològic, bard grec nascut a Metimna a Lesbos i establert a Corint (segle VII aC). Es considera l'inventor de la poesia ditiràmbica i del terme ditirambe.

Participà en un certamen poètic a Sicília, en el qual obtingué el primer premi. En el viatge de tornada, els mariners que el duien es posaren d'acord per robar-li el que havia guanyat i després llançar-lo al mar. Quan Arió s'adonà de les seves intencions els pregà que abans el deixessin cantar per darrera vegada; hi accediren, i mentre cantava s'acostaren a la nau uns dofins enviats per Apol·lo. Llavors saltà per la borda i un del dofins el recollí i se l'emportà nedant fins a Corint. Allà explicà al tirà Periandre el que li havia passat i quan els mariners arribaren a port aquest els féu detindre i executar.

Periandre probablement fou qui li va dedicar un monument a Tenaros que existia en temps de Heròdot i Pausànies.

[edita] Bibliografia

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 27.


Aquest article sobre mitologia grega és un esborrany i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.