[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vaixell - Viquipèdia

Vaixell

De Viquipèdia

Vaixell de passatgers
Vaixell de passatgers

Un vaixell és un mitjà de transport que flota a l'aigua i que és utilitzat, per tant, al mar, en llacs i en rius.

[edita] Classes de vaixells

  • Vaixells de passatgers. Poden ser d'esbarjo, vaixells particulars que són propietat d'una persona qualsevol i aquesta persona pot fer-ne l'ús que en vulgui; transbordadors o ferris, vaixells que s'usen per a transportar viatgers d'un indret a un altre, són de línia regular, poden transportar vehicles i el seu viatge és de menys de 24 hores; o creuers, vaixells per a fer recorreguts més llargs on els viatges són de més de 24 hores, normalment d'una setmana, i van aturant-se en diferents llocs per a poder visitar les ciutats on para.
  • Vaixells de mercaderies. Hi podem trobar els granelers o ro-ros, que transporten productes a granel (productes sòlids sense envasar, com els cereals, la fusta, ciment, etc., o bé productes per a reciclar); els portacontenidors, que són els encarregats de transportar els contenidors on es guarden les mercaderies de port en port; i els petroliers, que transporten petroli, derivats del petroli i gas natural en estat líquid.
  • Vaixells de pesca. Són també vaixells particulars que s'usen per a pescar aliment en forma de peix i marisc. N'hi ha de dos tipus: els bous, que són els vaixells que pesquen de dia i fan servir una tècnica d'encerclament amb xarxa per a pescar els peixos; i els teranyines, que pesquen de nit i fan servir un gran focus de llum molt potent per atraure els peixos a la superfície de l'aigua i poder-los pescar.
  • Vaixells de guerra. Son vaixells pertanyents a la força naval d'un país que son utilitzats per a la defensa o l'atac des del mar. Normalment van equipats amb diferents classes d'armaments, des de canons i càrregues de profunditat a míssils i aeronaus. n´hi ha diferents tipus, segons l'ús específic al que son destinats: fragates, cuirassats, portaavions, destructors... Els submarins, encara que poden anar per sota l'aigua, també es consideren vaixells.

[edita] Tipus de vaixells

El Cutty Sark és, potser, el clíper més conegut.
El Cutty Sark és, potser, el clíper més conegut.

[edita] Parts d'un vaixell

Parts bàsiques d'una embarcació. 1. Proa. 2. Bulb de proa. 3. Àncora. 4 Costat de Babor. 5. Hèlix. 6. Popa. 7. Xemeneia. 8. Superestructura. 9. Coberta.
Parts bàsiques d'una embarcació. 1. Proa. 2. Bulb de proa. 3. Àncora. 4 Costat de Babor. 5. Hèlix. 6. Popa. 7. Xemeneia. 8. Superestructura. 9. Coberta.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Vaixell