[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antifeixisme - Viquipèdia

Antifeixisme

De Viquipèdia

Aquest és un els símbols antifeixistes
Aquest és un els símbols antifeixistes

L'antifeixisme és un moviment polític contrari al feixisme. S'associa amb la resistència política als països amb governs feixistes o nazis, tot i que també s'autodenominen antifeixistes nombrosos grups europeus i nord-americans que des de la dècada dels anys 70 s'han enfrontat, mitjançant la propaganda o la mobilització al carrer, als partits i bandes d'extrema dreta.

Per extensió, els antifeixistes contemporanis s'han enfrontat a una idea de feixisme de contons difusos i generalistes, a vegades confusa amb qualsevol exercici d'autoritat o amb formes de discriminació com l'homofòbia, el sexisme, el racisme o la restricció de les llibertats civils.

Els antifeixistes no estan circumscrits completament per una ideologia en particular, tot i que a vegades tenen llaços amb organitzacions del moviment obrer, socialistes, anarquistes o comunistes. En l'àmbit dels activistes polítics d'esquerra, l'antifeixisme ha servit de punt d'unió i col·laboració entre organitzacions marxistes-leninistes, anarquistes i militants no enquadrats partidàriament.

[edita] Història

Un dels moviments antifeixistes més importants es va produir durant la Guerra Civil Espanyola quan persones de nacionalitats molt diverses van lluitar amb les Brigades Internacionals contra l'exèrcit de Franco que s'havia sublevat contra la Segona República.

Després de la victòria del exèrcit de Franco es va produir un moviment de Resistència denominat maquis.

Durant la Segona Guerra Mundial molts dels grans moviments de resistència davant l'ocupació nazi eren de caràcter antifeixistes. Molts dels que van ser capturat pels nazis van ser empresonats i assassinats a camps de concentració com Buchenwald o Dachau.

[edita] Enllaços externs


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Antifeixisme