Andr??s Manuel del R??o Fern??ndez
De Viquip??dia
Andr??s Manuel del R??o Fern??ndez, nascut el 10 de novembre de 1764 a Madrid i traspassat el 23 de mar?? de 1849 a Ciutat de M??xic, fou un qu??mic espanyol destacat per ser el descobridor de l'element qu??mic vanadi.
Taula de continguts |
[edita] Biografia
[edita] Formaci??
Andr??s Manuel del R??o estudi?? qu??mica anal??tica i metal??l??rgia a la Universitat d'Alcal?? de Henares i a l'Escola de Mineria d'Almad??n. Despr??s ampli?? durant quatre anys estudis a Par??s amb Jean d'Arcet on probablement conegu?? Antoine Laurent Lavoisier. L'any 1786 fou pensionat pel govern espanyol a la Reial Acad??mia de Mineria de Schemnitz (actual Hongria) i despr??s a Alemanya, a l'escola de Mines de Freiberg, sota la direcci?? d'Abraham Gottlob Werner.
[edita] Mineria a la Nova Espanya
L'any 1794 viatj?? a Nova Espanya (actual M??xic) per ocupar la c??tedra de qu??mica i mineralogia en el Real Seminario de Mineria dirigit per Fausto de Elh??yar (1755-1833). All?? desenvolup?? una magn??fica tasca docent i investigadora. Fou col??laborador i amic del naturalista alemany Alexander von Humboldt.
L'any 1820 fou elegit diputat a les Corts espanyoles on defens?? idees liberals i, en concret, la independ??ncia de M??xic. Una vegada independitzat M??xic, l'any 1829, el seu govern decret?? l'expulsi?? de tots els espanyols amb excepcions com la de Andr??s Manuel del R??o. Ell es solidaritz?? amb els expulsats, entre els que estava Fausto de Elh??yar, i s'exil??li?? volunt??riament a Filad??lfia, als Estats Units. Retorn?? a M??xic l'any 1834 per ocupar la seva c??tedra de mineralogia.
Fou fundador del Palacio de la Mineria i assent?? les basses per l'actual Instituto de Geolog??a. Fou membre de la Real Academia de Ciencias de Madrid, de la Societat Werneriana d'Edimburg, de la Acad??mie des Sciences de Par??s, de la Societat Econ??mica de Leipzig, de la Societat Linneana de Leipzig, de la Reial Academia de Sajonia, de la Societat Filos??fica de Filadelfia, President de la Societat Geol??gica de Filadelfia i del Liceu d'Hist??ria Natural de Nova York, entre d'altres.
[edita] Obra
L'any 1801 examinant mostres minerals trobades a Zimap??n arrib?? a la conclusi?? de que havia descobert un nou element qu??mic, actualment denominat vanadi. Prepar?? varis composts i observ?? que eren de diversos colors, per la qual cosa el denomin?? pancromi (molts de colors, en grec). Despr??s l'anomen?? eritroni (vermell, en grec) perqu?? els composts quan s'encalentien adquirien aquest color. Envi?? mostres a Par??s per mitj?? d'Alexander von Humboldt que foren analitzades per Hyppolyte Victor Collet-Descotils el qual conclu??, err??niament, que les mostres nom??s contenien crom i no pas cap element qu??mic nou.
L'any 1830 el qu??mic suec Nils Gabriel Sefstr??m el redescobr?? i l'anomen?? vanadi, en honor a la deessa escandinava de la bellesa i l'amor Vanadis. El qu??mic alemany Friedrich W??hler demostr?? que l'eritroni descobert per del R??o era el mateix element que el vanadi. I l'any 1867 el qu??mic angl??s Henry Enfield Roscoe a??ll?? per primera vegada pur el vanadi.
Del R??o tamb?? descobr?? v??ries esp??cies minerals i desenvolup?? innovadors m??todes per a l'extracci?? de minerals.
[edita] Obres
- Elementos de Orictognesia o del conocimiento de los f??siles, 1795.
- Analyse des deus nouvelles esp??ces min??rales compos??es de s??l??niure de zinc et de sulfure de mercure. Annals des Mines, Par??s, 5, 1829.
- D??couverte de l??iodure de mercure au Mexique. Annals des Mines, Par??s, 5, 1829.
- Elementos de Orictognesia, o del conocimiento de los f??siles seg??n el sistema de Bercelio; y seg??n los principios de Abraham G??ttlob W??rner, con la sinonimia inglesa, alemana y francesa, para uso del Seminario Nacional de Miner??a de M??xico. Filadelfia, 1832.