[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Amisos - Viquipèdia

Amisos

De Viquipèdia

Amisos fou una ciutat del Pont a la part occidental de la badia d’Amisenus a la costa del Mar Negre.

Theopompos diu que fou una colònia de Milet. Però Scymnus de Quios diu que fou una colònia de Focea fundada vers 559 aC. És possible que fos originàriament milésia i després fou poblada pels foceus.

Va esdevenir la més prospera de totes les colònies de la costa de la Mar Negra després de Sinope. Va passar després als reis dels Pont (segle III aC) i Mitridates Eupator la va convertir en residència alternativa de Sinope i la va engrandir amb un barri anomenat Eupatoria probablement ben separat de la resta de la ciutat. Va resistir força temps l’atac del romà Lucul·le el 71 aC durant les Guerres Mitridàtiques que finalment la va ocupar. Farnaces, fill de Mitridates, va ocupar la ciutat. Farnaces fou derrotat per Cèsar a la batalla de Zeleia i la va convertir en ciutat lliure el 47 aC fins que Marc Antoni la va donar al rei Polemó I del Pont vers el 36 aC. Altre cop apareix després com a ciutat lliure dins o fora del regne, però sota el tirà Straton. Després d’Actium el 31 aC el tirà fou eliminat i va tornar a ser ciutat lliure, posició que va conservar durant l’imperi; Trajà li va reconèixer les seves pròpies lleis i s'anmenà Pompeiopolis, recentment s'han descobert les restes arqueològiques..

Fou part de l'Imperi Bizantí fins el 1204, i després del confús període del 1205 en que Nicea i Trebisonda es van disputar el Pont, al 1206 ja estava sota domini de l'Imperi de Trebisonda. El 1277 fou ocupada pels turcmans sota els quals la ciutat es va dir Samsun.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Samsun