Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Amfiteatre d'El Djem - Viquip??dia

Amfiteatre d'El Djem

De Viquip??dia

Exterior de l'amfiteatre
Exterior de l'amfiteatre
Interior de l'amfiteatre
Interior de l'amfiteatre

L' amfiteatre d'El Djem (o El Jem) ??s un coliseu rom?? constru??t a la ciutat de Thysdrus (moderna El Djem) entre el 230 i el 238 pel proc??nsol Gordi?? III. Fou el tercer m??s gran de l' Imperi Rom?? despr??s dels de Roma i C??pua, al menys en quant a espectadors, i de mesures similars a aquestos [1]. La superf??cie d'aquest amfiteatre es de 148 de llarg i 122 d'ample amb una altura de 36 metres i podia allotjar al menys 30.000 espectadors (les estimacions arriben fins a 45.000 com el de Roma, per?? la ciutat nom??s tenia 30000 habitants). L'arena mesura 65 x 39 metres; disposava de tres pisos o plantes amb arcades cor??nties. Sota l'amfiteatre hi ha dos galeries en forma de creu amb diverses cel??les als seus costats, pels gladiadors i per les feres. No hi havia p??dium que separ??s als espectadors de l'arena. L'entrada es feia per portes amb arc a nivell de planta baixa, predeterminades pels habitants de cada barri i marcades per un s??mbol (un lle??, un ??guila, una deessa, etc...); aquestes entrades portaven a uns passos paral??lels al per??metre de l'arena on sorgien les escales que portaven caps a les plantes i desembocaven a les grades.

L'obra no es va acabar del tot degut al su??cidi de Gordi?? el 238, despr??s d'encap??alar una revolta contra Maxim?? el Traci, per?? estava prou avan??ar per poder-lo usar. Les pedres, del tipus de sorrenca resistent i f??cil de treballar, foren portades de Salakta (Sallaktum) a uns 30 km. El seu estat de conservaci?? es for??a bo, molt millor que el de Roma.

La reina berber coneguda com la Kahina, que va lluitar contra els ??rabs, va assolar les terres de El Djem, cremant les collites i arbres per fer el buit als invasors. Finalment fou assetjada dins a l'amfiteatre i els ??rabs esperaven rendir-la per la fam i la set, per?? la reina va exhibir peix fresc; aix?? implicaria un t??nel des de El Djem fins la mar, per?? no s'ha trobat cap indici d'un t??nel semblant.

La llegenda diu que al coliseu hi ha un tresor enterrat que ha de ser trobat per una noia de la ciutat. Els habitants van usar les pedres de l'amfiteatre per les seves cases pensant que una sola pedra d'aquest lloc allunyava als escorpits i serps verinoses.


[edita] Nota

  1. ??? algunes fonts estimen que l'ordre dels amfiteatres fou: Roma, C??pua, Mil??, Autun, Verona, Cartago i El Djem
Tun??sia Patrimoni de la Humanitat a Tun??sia Bandera de la Tun??sia
Patrimoni de l'humanitat: Amfiteatre d'El-Djem, Dougga o Thugga, Kairuan, Medina de Sussa, Medina de Tunis, Kerkouane, Cartago, Parc Nacional d'Ichkeul;
Tun??sia Llocs arqueol??gics de Tun??sia Bandera de la Tun??sia

Acholla (Ras Bou Tria), Agbia, Altuburos, Amidara, Bizerte (Bizerta), Bulla Regia, Carthage (Cartago), Chemtou, Degache, Djebel Marchana, Djebel Toucha, Dougga, El Djem, El Ghrabet, El Khtatla, El Ksour, Elles, Enfidha, Essbikha, Gightis (Bou Ghrara), Ha??dra, Henchir El Diab, Henchir El Menafa, Henchir En Nebch, Henchir Mastoura, Henchir Tsouriate, Jama (Zama Minor i Zama Regia), Kerkouane (Karkuan), Kasserine, Kbor Klib, Le Ksour, Le Sers, Louata, Maktaris (Maktar), Meninx, M'Hamdia, Musti-El Krib, Naouara, Onga, Oudna, Rakkada, Salaktum, Salamb??, Sbe??tla,Sbiba, Seguermess, Th??lepte,Thapsus, Thuburnica, Thyna, Tuburbo Majus, Utique (??tica), Zaghouan