[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Djem - Viquipèdia

El Djem

De Viquipèdia

La ciutat d'El Djem
La ciutat d'El Djem

El Djem o El Jem (àrab الجم‎) és una ciutat de Tunísia a la governació de Mahdia amb una població al tomb dels 20.000 habitants (18.302 el 2004). Es a uns 25 km de Mahdia i a uns 20 km en línea recta de la costa. Es capçalera d'una delegació amb 43.200 habitants el 2004.

Establiment fenici i púnic, fou una colònia romana amb el nom de Thysdrus. Fou part de la província de la Bizacena i va gaudir de grans prosperitat. El segle II era considerada la capital de l'oli. El 238 la ciutat es va revoltar després d'uns problemes de recaptació del governador designat per l'emperador Maximí el Traci; el governador fou assassinat i l'antic procònsol Gordià III, ja vell, que vivia a la regió, fou proclamat emperador; Gordià I va associar al govern al seu fill Gordià II i es va dirigir a Cartago; el governador de Numídia, Capelià, va intentar reprimir la revolta amb energia, però el senat romà va reconèixer a Gordià així com també ho van fer algunes províncies; la guerra civil fou breu; Gordià es va suicidar però finalment Maximí va perdre el poder i va pujar al tron Gordià III.

La ciutat conserva un amfiteatre o coliseu en força bon estat que és de mesura lleugerament inferior al de Roma (al de Roma hi cabien 45000 espectadors, seguia el de Càpua i després el de Thysdrus amb 30000), però està millor conservat. Mesura 148 metres de llarg per 122 d'ample. Fou construït entre el 230 i el 238. Vegeu Amfiteatre d'El Djem. Un segon amfiteatre menor, es troba totalment en runes.

Un museu arqueològic proper a l'amfiteatre, disposa de nombrosos mosaics trobats a les restes romanes locals (alguns mosaics son al Museu del Bardo i altres al Museu de Sussa). Al costat hi ha una reconstrucció d'una casa típica romana.

Tunísia Ciutats de Tunísia Bandera de la Tunísia
Ciutats de més de 20.000 habitants: Akouda, Ajim, Ariana, Bardo (Le Bardo), Béja, Ben Arous, Ben Gardane, Bizerta, Boumhel El Bassatine, Bousalem, Chebba, Chihia, Dar Châabane, Den Den, Djedaïda, El Djem, Douar Hicher, Douz, El Ain, El Fahs, El Hamma, El Kef, El Ksar, El Mourouj, Ettadhamen, Ettadhamen-Mnihla, Ezzahra, Fériana, Gabès, Gafsa, Ghanouch, Ghardimaou, La Goulette, Gremda, Grombalia, Houmt Souk o Houmet Essouq, Hammamet, Hammam Chott, Hammam-Lif, Hammam Sousse, Jemmal o Jammel, Jendouba, Kairouan, Kalâa Kebira, Kalâa Sghira, Kasserine, Kébili, Kélibia, Korba, Ksar Hellal, Ksour Essaf, La Marsa, La Soukra, Le Kram, Mahdia, Manouba, Mateur, Matmata, Medenine, Medjez El Bab, Mégrine, Menzel Bourguiba, Menzel Djemil, Menzel Temime, Mohamedia-Fouchana, Midoun, Moknine, Monastir, Mornag, Msaken, Nabeul, Nefta, Oued Ellil, Ouerdanine, Oum El Araies, Radès, Raoued, Ras Djebel, Sakiet Eddaīer, Sakiet Ezzit, Sbeitla, Sfax, Sidi Bou Zid, Siliana, Soliman o Sliman,Souassi, Sussa o Sousse, Tajerouine, Takelsa, Tataouine, Teboulba, Tébourba, Thyna o Tina, Tozeur, Tunis (ciutat, capital del país), Zaghouan, i Zarzis; Altres ciutats capital de delegació: Delegacions de Tunísia; Ciutats de menys de 20.000 habitants amb categoria de municipalitats: El Aïn, Aín Jloula, Alaâ, Amiet El Fhoul, Amiret El Hojjaj, Amiet Touazra, Aousja, Azmour, Beni M'Tir, Bennane, Bir Salah, Bouhjar, El Bradaa, Cebbala Ouled Asker, Chenini Nahal, Cherahil, Dar Allouch, Gherada, El Golâa, El Hamma du Jerid, Hammam El Guezaz, Hiboun, Jebel Oust, Jemna, Kalaat Khesba (Kalaa Khasba), Kerker, Kerkouane, Khalidia, Khniss, Ksibet Thrayet, Lamta, El Mâagoula, El Maâmoura, El Masdour, M'Cherga, Meknassy,Menzel Abderrahmane, Menzel Ennour, Menzel Farsi, Menzel Hayet, Menzel Horr, Menzel Kamel, Menzel Mehiri, Menzel Salem, Metline, Mezzouna, Moôtmar, Oudhref, Refiche, Sayada, Sidi Ameur, Sidi Bennour, Sidi Bou Rouis, Somaâ, Sounine, Tazarka, Thélepte, Touiref, Touza, Zaouiet Djedidi, Zaouiet Sousse, Zahret Mediou, Zarat, Zouiet Kontoch; Altres ciutats i nuclis: Bordj El Khadra, El Borma, Chebika, Gammarth, Jorf (Djorf), Port El Kantaoui, Salakta, Sidi Bou Said, Sidi Nsir, Skanes, Takrouna, Yasmine Hammamet.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
El Djem