[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Almati - Viquipèdia

Almati

De Viquipèdia

Алматы
Almaty
Bandera d'Almaty Escut
Bandera Escut
Localització d'Almaty a Kazakhstan
Població 1.226.000.
Fundació 1854
Alcalde Imangali N. Tasmagambetov
Pàgina oficial
Carrer d'Almati a l'hivern
Carrer d'Almati a l'hivern
Edifici del Circ Estatal Kazakh, a Almati
Edifici del Circ Estatal Kazakh, a Almati
Imatge des de satèl·lit d'Almati
Imatge des de satèl·lit d'Almati

Almati, de vegades transcrit Almaty (en kazakh Алматы), coneguda abans com a Alma-Atà (en rus Алма-Ата) durant l'època soviètica i Viernyi (Верный) en la Rússia imperial, és la ciutat més gran del Kazakhstan, amb una població total d'uns 1.300.000 habitants (el 9% del total estatal). El nom significa (ciutat) rica en pomes en kazakh, ja que la poma és típica de la regió on es troba la ciutat.

Una tropa de cosacs siberians provinents d'Omsk va fundar el fort Zailiski el 1854 als peus de la cadena muntanyenca del Tian Shan, i després ho van reanomenar Viernyi, nom que va dur la ciutat fins al 1921.

Després del devastador terratrèmol del 1911, la Catedral Ortodoxa va ser l'únic edifici important que va romandre dret. El 1920, després que es va acabar el tren Turquestan-Sibèria, Alma-Atà, com era coneguda llavors, es va convertir en una aturada obligatòria en la ruta.

El 1929, Alma-Atà es va convertir en la capital de la República Socialista Soviètica del Kazakhstan. El 1978 hi va tenir lloc la Conferència Internacional Sanitària d'Alma-Atà, que va posar de relleu la importància de l'atenció primària en el terreny sanitari com a estratègia de desenvolupament dels pobles.

El 21 de desembre de 1991, s'hi va signar l'acord que posava fi a la Unió Soviètica i creava la Comunitat d'Estats Independents. Des d'aquest moment, Almati es va convertir en la capital de la República del Kazakhstan fins al 1998, data en què la capitalitat de l'estat fou traslladada a Astanà. No obstant això, Almati continua sent la ciutat més gran i el principal centre comercial del país.

La ciutat és la seu de la principal universitat del país, la Universitat Estatal del Kazakhstan (KaGU) i de molts edificis i oficines del govern, incloent-hi la residència presidencial, construïda després del col·lapse de la Unió Soviètica. Actualment, és ciutat aspirant per a la realització dels Jocs Olímpics d'hivern de 2014.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Almati