[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albert Uderzo - Viquipèdia

Albert Uderzo

De Viquipèdia

Albert Uderzo
Albert Uderzo

Albert Uderzo és un dibuixant i historietista francès, nascut l'any 1927 a Fismes (França). Dins el seu treball, destaca sobretot Astèrix, còmic creat l'any 1959, que va dur a terme juntament amb el guionista René Goscinny.

[edita] Biografia

Uderzo va néixer a Normandia. Els seus pares feia poc que s'havien traslladat allí des d'un petit poble italià (Uderzo, posteriorment anomenat Oderzo), del qual Albert en va prendre el nom. Tot i disposar d'un gran talent artístic pel dibuix des de ben petit, el seu desig infantil havia sigut esdevendir mecànic d'avions. Va néixer daltònic.

Durant la Segona Guerra Mundial, va emigrar cap a Bretanya, on es va dedicar a treballar en una fàbrica de mobles amb el seu pare.

Després de la guerra, se'n va anar a París i va iniciar la seva carrera com a dibuixant, creant personatges com Flamberge i Copinard, o Belloy i Arys Buck (1947 - 1948). L'any 1950 va dibuixar uns quants episodis del personatge britànic Capità Marvel Jr., per a la revista Bravo! Anys més tard, el 1951, va conèixer René Goscinny, i van decidir col·laborar junts l'any 1952 per a una empresa belga, la World Press, amb la qual van editar les històries de Jehan Pistolet. Entre els anys 1958 i 1962, van crear diverses sèries, tals com la Oumpah-pah. L'any 1959, també van crear una nova revista, la Pilote, dirigida a un públic jovencell. Va ser aquí on va néixer la primera aventura d'Astèrix, encara com una sèrie dins revista, i on va començar a assolir el seu èxit. En el moment de decidir on s'ubicaria el poble d'Astèrix, Uderzo no va dubtar a proposar de seguida Bretanya.

L'any 1961 es va publicar el primer àlbum autònom d'Astèrix, titulat Astèrix, el Gal. Va ser l'any 1967 quan, veient l'èxit que havia despertat les aventures d'aquell personatge, van decidir dedicar-se exclusivament a aquest treball, aconseguint així un ritme de publicació de fins a dos volums per any.

Després de la mort de Goscinny, l'any 1977, Uderzo va decidir fer-se càrrec també del guió.

L'any 1985, Uderzo va rebre el premi Cavaller de la Legió d'Honor.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Albert Uderzo