[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Albercoquer - Viquipèdia

Albercoquer

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Albercoquers
Albercocs
Albercocs
Classificació científica
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Rosales
Família: Rosaceae
Gènere: Prunus
Subgènere: Prunus
Espècie: P. armeniaca
Nom binomial
Prunus armeniaca
L.
Albercoquer
Albercoquer
Detall de les flors
Detall de les flors

L'albercoquer (Prunus armeniaca) és un arbre conreat pel seu fruit l'albercoc i sembla originari de l'Àsia, probablement del nord de la Xina.

El seu nom i el de l'albercoc deriva de l'àrab que a la seva vegada s'origina de la paraula latina "praecox" que fa referència a la seva precocitat comparat amb el préssec.

[edita] Descripció de l'arbre i el seu fruit

  • És un arbre de mida mitjana de fins a 8 metre d'alt, caducifoli que molt aviat entra en vegetació. Li agraden les terres permeables. Necessita clima temperat o mediterrani. Les flors suporten glaçades lleugeres i la fusta freds molt intensos que no es donen mai en climes mediterranis. Durant febrer o març obre les flors que són blanques o rosades Les fulles apareixen primer cargolades i un cop esteses tenen el limbe en forma de cor amb un llarg peciol. Com la majoria dels fruiters el percentatge de flors que quallen i es transformen en fruit és només d'un 20%.
  • El fruit és en forma de drupa, un globus amb un solc longitudinal de color entre groc i taronja segons les varietats i amb una sola llavor de la qual es pot extreure un oli d'utilitat en cosmètica. És dels més primerencs i maduren a partir del mes de maig encara que hi ha varietats més tardanes que ho fan el juliol. És un arbre molt rústic resistent a la secada i a la majoria de malalties encara que no suporta l'entollament perllongat de l'aigua. És molt conreat en secà però si hi ha deficiència d'aigua els fruits tindran poc calibre malgrat que la qualitat gustativa i el perfum poden ser excel·lents en aquestes condicions. Les altes produccions i mides només es donen quan és conreat en regadiu.

Entre moltes altres varietats les més conreades són les següents: Canino, Búlida i Galta Roja estesos a Múrcia i el País Valencià i el Moniquí per l'Aragó. És típic el conreu de l'albercoquer al Rosselló amb varietats autòctones com el Roig de Rosselló. L'albercoc (Prunus armeniaca) és un fruit en drupa de l'albercoquer amb forma de globus. Pertany al mateix subgènere que la pruna (Prunophora).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Albercoquer
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies