[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Al-Fārābī - Viquipèdia

Al-Fārābī

De Viquipèdia

El bust (imaginat) d'Al-Farabi en un bitllet de la República de Kazahstan.
El bust (imaginat) d'Al-Farabi en un bitllet de la República de Kazahstan.

Abū Nasr Muhammad ibn al-Farakh al-Fārābi (en persa: محمد فارابی) o Abū Nasr al-Fārābi, conegut freqüentment a Occident com a Al-Farabi o Farabi (c. 872950) fou un destacat científic i filòsof medieval. No es coneixen amb seguretat grans detalls de la seva vida, ni tan sols el lloc on va néixer. El que sí sembla confirmat és que estudià a Bagdad, i adquirí grans coneixements de medicina i matemàtiques. Féu comentaris a l'obra d'Aristòtil i va influir decisivament en la lògica de Maimònides.

Taula de continguts

[edita] Doctrina filosòfica

[edita] Enteniment agent/pacient

Al-Farabi va prendre part de la filosofia aristotèlica i va incorporar-hi trets islàmics, més pràctics i menys especulatius. Es pot observar aquest fet en la seva acceptació de la distinció aristotèlica entre enteniment agent i enteniment pacient. L'enteniment agent el concep com a subsistent i separat, i l'identifica amb l'àngel Gabriel tal com apareix en l'Alcorà. L' ànima humana, que descriu com a forma simple, incorpòria, espiritual, incorruptible i immortal, prové de l'enteniment actiu, l'agent. La tasca del filòsof és precisament dirigir-se cap a l'enteniment agent en la seva actitud davant la vida. Es pot parlar d'un cert il·luminisme en Al-Farabi, ja que defensa l'existència d'una llum natural que ens distingeix el que és cert i fals.

[edita] Déu

Pel que fa a la seva concepció de Déu, en té una visió amb influències neoplatòniques, similar en alguns aspectes a l'Un de Plotí. El Déu d'Al-Farabi és un déu únic, no causat i ésser primer, causa de tot, etern, perfecte, simple, intel·ligència en acte, subsistent i transcendent, però alhora també en defensa el seu caràcter inefable i incognoscible; només l'ànima, un cop separada del cos, el pot arribar a conèixer.

També fa una divisió dicotòmica de l'ésser, molt pròpia de la filosofia medieval, entre ésser necessari i contingent. En l'ésser necessari, existeix una identitat entre la seva essència i la seva existència, com és el cas de Déu. A diferència d'ell, l'home és contingent, i la seva essència i existència són coses diferents: el que fa que l'home sigui no és el que li fa possible existir.

[edita] Creació

Al-Farabi defensa una teoria entre creacionista i emanatista. Del Déu Un en sorgeixen nou intel·ligències immaterials, que es corresponen amb les esferes del sistema de Ptolemeu. A partir d'aquí, es creen sis gèneres de cossos, que segueixen un esquema força neoplatònic.

Gèneres (de cossos)
Vida espiritual Vida natural Matèria inert
Cos celest Animal racional Animal irracional Vegetal Mineral Elements (terra, aire, aigua, foc)

Pel que fa al tema de la matèria, creu que és eterna, però que depèn de Déu. Com Filó d'Alexandria, dóna a la matèria un paper passiu en la creació, com a substrat.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Al-Fārābī