[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abraham Moritz Warburg - Viquipèdia

Abraham Moritz Warburg

De Viquipèdia

Abraham Moritz Warburg (13 de juny de 1866, Hamburg, (Alemanya) - 26 d'octubre de 1929, Hamburg), més conegut com Aby Warburg, fou un historiador de l'art, cèlebre pels seus estudis sobre el ressorgiment del paganisme en el Renaixement italià. El seu treball ha servit per llançar les bases de la iconografia.

[edita] Vida

Va néixer en una família de banquers alemanys jueus. En ser el fill primogènit de Max Warburg, li corresponia fer-se càrrec de la fortuna familiar, però aquest va declinar en el seu germà Max la responsabilitat que això implicava, assegurant-se abans la disponibilitat econòmica necessària per als seus estudis i investigacions. Va estudiar filosofia, història i religió en universitats alemanyes, franceses i italianes. Encara que va tractar, en general, el problema de la transmissió de la iconografia antiga a la cultura europea moderna, "el retorn a la vida de l'antic", com ell mateix deia, es va dedicar principalment a l'estudi de el Renaixement italià, i a la comprovació de la tesi que un paganisme de caràcter dionisíac havia renascut en aquest període de la història de l'art. Així mateix, es va interessar per les relacions entre el pensament màgic i el pensament racional. El 1896 va viatjar a Estats Units, on va romandre durant sis mesos entre els indis Pueblo, Hopi i Navaho. D'aquesta expedició només consten alguns treballs tòpics que presentarà en clubs de fotografia i que no tindran un gran ressò. El 1909 va començar a organitzar la Biblioteca Warburg (futur Institut Warburg), amb la intenció que funcionés tant com ubicació de la seva col·lecció privada com per a l'educació pública, però la Primera Guerra Mundial i el seu internat psiquiàtric a la clínica neurològica Ludwig Binswanger (Kreuzlingen, Suïssa) entre el 1918 i 1923, van retardar la seva obertura fins a 1926.

Les seves obres completes es recullen en diversos volums, però el seu projecte més ambiciós, denominat Atlas Mnemosyne, està constituït per una col·lecció d'imatges amb no-res o escàs text, mitjançant el qual pretenia narrar la història de la memòria de la civilització europea. El seu pensament va estar àmpliament influenciat per Friedrich Nietzsche, i al seu torn, Warburg va influenciar l'obra de Erwin Panofsky, Ernst Gombrich, Frances Yates, Edgar Wind, Walter Benjamin i Ernst Robert Curtius, entre altres.

En morir a Hamburg el 26 d'octubre de 1929, a causa d'un infart, i davant l'ascens al poder del nazisme, Fritz Saxl (jove historiador d'art que havia dut a efecte l'organització de l'Institut des de 1913), va assolir, amb el suport del govern britànic, traslladar els 60.000 volums que per aquell temps conformaven la biblioteca de Warburg fins a la seva actual seu en la Woburn Square de Londres. A partir de mitjans dels anys vuitanta, el seu pensament s’està revaloritzant. El 1993, el govern de la ciutat d'Hamburg va fundar en el seu honor un segon Institut Warburg.