[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abdus Salam - Viquipèdia

Abdus Salam

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1979)

Abdus Salam (en urdú: پروفیسر ڈاکٹر عبد السلام) (Santokdas, Pakistan 1926 - Oxford, Anglaterra 1996) fou un físic i professor universitari pakistanès guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1979.

[edita] Biografia

Va néixer el 29 de gener de 1926 a la ciutat de Santokdas, situada al Punjab. Estudià física a la Universitat del Punjab, i des de 1956 fou professor de física teòrica a l'Imperial College de Londres.

Fou el fundador l'any 1964 del Centre Internacional de Física Teòrica (ICTP) situat a la ciutat italiana de Trieste. Desenvolupà el càrrec de director des de la seva fundació fins el desembre de 1993 considerant que «el pensament científic és l'herència comuna de tota la humanitat».

Abdus Salam va morir el 21 de novembre de 1996 als 70 anys a la seva residència anglesa d'Oxford després d'una llarga malaltia. Va ser enterrat a Rabwah, al Panjab pakistanès.

[edita] Recerca científica

La seva recerca sobre física teòrica el va dur a estudiar la unificació de les forces electromagnètiques i les forces nuclears febles; les seves investigacions van culminar en la formulació de la interacció electrodèbil que demostrava com l'electromagnetisme i la força nuclear feble, sota certes condicions, són una sola i única interacció. La validesa de la teoria va ser posteriorment confirmada experimentalment pels treballs del Super Proton Synchrotron del CERN a Ginebra amb el descobriment dels bosons W i Z.

El 1979 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física, pels seus treballs sobre la Interacció electrodèbil, un premi compartit amb Steven Weinberg i Sheldon Lee Glashow tot i que el seu descobriment es feu per separat.

L'any 1990 rebé el Premi Internacional Catalunya en la seva segona convocatòria.

[edita] Enllaços externs