[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àgnat - Viquipèdia

Àgnat

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Àgnats
Eptatretus stoutii
Eptatretus stoutii
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Subfílum: Vertebrata
Superclasse: Agnatha*
Classes

Vegeu el text

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies

Els àgnats (Agnatha, del grec a, "no" i gnáthos, "mandíbula") formen una superclasse parafilètica dins el fílum dels cordats i els subfílum dels vertebrats; són un tipus de peixos sense mandíbules, com indica el nom que deriva del grec.

[edita] Descripció

A més de l'absència de mandíbules, els àgnats es caracteritzen per posseir notocordi, tant les larves com els adults. Els àgnats no són un grup natural sinó parafilètic, ja que el què els uneix no són tant determinades característiques comunes, sinó l'absència d'altres, en aquest cas de mandíbules.

Es consideren els vertebrats més primitius. El seu esquelet és cartilaginós, per la qual cosa no desenvolupen veritables ossos, escates ni dents. Els més primitius no tenen aleta dorsal ni anal, i només els més derivats tenen aletes parelles. En cap cas no tenen aletes pelvianes ni pectorals.

La majoria de les espècies d'àgnats s'han extingit; actualment només sobreviuen llamprees (Petromyzontidae) i mixinoïdeus (Myxinoidea). Es coneixen un centenar d'espècies actuals i són els últims representants actuals d'aquells primitius animals del Paleozoic, que van sorgir fa uns 510 milions d'anys, a començaments del període Ordovicià, i que van ser molt abundants fins a la seva desaparició fa uns 370 milions d'anys, a finals del Devonià.

Aquests animals continuen alimentant-se d'una forma molt primitiva, forma que no es dóna en la resta de vertebrats; són hematòfags en el cas de les llamprees, i necròfags en el cas dels mixinoïdeus. Habiten en les aigües temperades d'ambdós hemisferis, i en les aigües més fredes del tròpic.

[edita] Sistemàtica

Durant dècades es van admetre dos grups:

Avui, ambdós són considerats també parafilètics i se'ls ha dividit en 12 classes, de les quals 9 estan extingides:

[edita] Enllaços externs