[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zombi - Viquipèdia

Zombi

De Viquipèdia

Icona de copyedit
Nota: L'article sembla una traducció automàtica de baixa qualitat:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
cal arreglar la traducció
Representació artística d'un zombi haitià en una plantació de canya
Representació artística d'un zombi haitià en una plantació de canya

Un zombi (en ocasions escrit amb la grafia anglesa zombie) és, originalment, una figura llegendària pròpia de les regions on es practica el culte vodú. Es tractaria d'un mort ressuscitat per mitjans màgics per un bruixot per a convertir-lo en el seu esclau. Per extensió, ha passat a la literatura fantàstica com a sinònim de mort vivent i al llenguatge comú per a designar en sentit figurat a qui fa les coses mecànicament com si estigués privat de voluntat.

D'acord amb la creença, un houngan o bruixot vudú seria capaç mitjançant un ritual de ressuscitar a un mort, que quedaria no obstant això sotmès des d'ara a la voluntat de la persona que li retorna a la vida. Aquests morts vivents són cridats zombis. La paraula podria tenir relació amb el nom d'una serp divina que és objecte de culte en les regions de llengües nigerocongoleses, i que està emparentada amb el terme congo nzambi, que significa déu.

El 1937 la folklorista nord-americana Zora Neale Hurston va conèixer a Haití el cas de Felicia Felix-Mentor, morta i enterrada el 1907 i a qui, no obstant això, molts vilatjans asseguraven haver vist visqui trenta anys després convertida en zombi. Hurston es va interessar per remors que afirmaven que els zombis existien realment encara que no eren morts vivents sinó persones sotmeses a drogues psicoactives que els privaven de voluntat. No va poder, no obstant això, trobar dades que anessin més enllà de la mera especulació.

Diverses dècades més tard, el 1982, l'etnobotànic canadenc Wade Davis va viatjar a Haití per a estudiar que hi havia de debò en la llegenda dels zombis i va arribar a la conclusió —publicada en dos llibres: The Serpent and the Rainbow (1985) i Passage of Darkness: The Ethnobiology of the Haitian Zombie (1988)— de que es podia convertir a algú en zombi mitjançant l'ús de dues substàncies en pols. Amb la primera, anomenada coup de poudre (en francès, literalment, «cop de pols», un joc de paraules amb coup de foudre, que significa «golpe de llamp» i també «flechazo» amorós), s'induiria a la víctima a un estat de mort aparent. Els seus parents i amics la donarien per morta i l'enterrarien, i poc després seria desenterrada y reviscuda pel bruixot. En aquest moment entrarien en acció les segones pólvores, una substància psicoactiva capaç d'anul·lar la voluntat de la víctima.

Amb la primera, cridada coup de poudre (en francès, literalment, «cop de pols», un joc de paraules amb coup de foudre, que significa «cop de llamp» i també «amor a primera vista»), s'induiria a la víctima a un estat de mort aparent. Els seus parents i amics la donarien per morta i l'enterrarien, i poc després seria desenterrada i reviscuda pel bruixot. En aquest moment entrarien en acció les segones pólvores, una substància psicoactiva capaç d'anul·lar la voluntat de la víctima.

L'ingredient principal de la primera substància, el coup de poudre, seria la tetrodotoxina (TTX), una toxina que es troba en el peix globus, que habita les costes del Japó i el Carib. La TTX, administrada en una dosi semi-letal (DL50 d' 1 mg), és capaç de crear un estat de mort aparent durant diversos dies, en els quals el subjecte segueix conscient malgrat tot. Altres fonts parlen de l'ús del estramoni o datura, que a Haití anomenen concombre zombi, això és, «cogombre zombi». Segons la creença popular, la ingestió de sal alliberaria al zombi dels efectes de la droga.

Davis va popularitzar també la història de Clairvius Narcisse, un home que assegurava haver estat víctima d'aquesta pràctica i haver viscut com esclau zombi en una plantació durant dos anys.

Tot hi que la creença en els zombis està estesa a Haití (fins al punt que de vegades es prenen mesures per a evitar que els morts siguin convertits en esclaus, com injectar-los gran quantitat d'aigua salada o fins i tot tallar-los el cap), no existeix cap evidència científica que ningú hagi estat sotmès a un procés de zombificació, ni per mitjà dels verís descrits ni, per descomptat, per mitjans màgics sobre morts reals. Les investigacions i relats de Davis i de Hurston han estat contestades per escèptics que posen en dubte la seva veracitat. D'altra banda, és fals que el codi penal haitià prohibeixi expressament l'ús de substàncies susceptibles de provocar la zombificació, meme o idea falsa que en ocasions se cita com demostració de l'existència real d'aquestes pràctiques.

[edita] Enllaços externs