[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zambesi - Viquipèdia

Zambesi

De Viquipèdia

Zambesi

El delta del Zambesi.
Llargada 2 .750 km
Altitud del naixement m
Cabal mitjà 2.000 a 3.000 /s
Àrea conca 1.330.000 km²
Naixement Zàmbia
Desembocadura al canal de Moçambic
(oceà Índic)
Territoris de la conca Angola, Zàmbia
Namíbia, Zimbabwe,
Malawi, Tanzània
i Moçambic
Riu - Hidrologia - Rius del món


El Zambesi (en anglès Zambezi, en portuguès Zambeze) és un riu de l'Àfrica Austral.

Neix a Zàmbia a tocar de les fronteres d’Angola i de la República Democràtica del Congo, passa per la província angolesa de Moxico i torna a Zàmbia on, seguint la direcció nord-sud, travessa la part occidental del país (la plana de Barotseland), després agafa la direcció oest-est i fa de frontera entre Zàmbia i Namíbia i després entre Zàmbia i Zimbabwe, i finalment creua Moçambic d’oest a est per desguassar al canal de Moçambic (oceà Índic), on forma un enorme delta.

És el quart riu més llarg de l'Àfrica, després del Nil, el Congo i el Níger. Té una longitud de 2.750 km. La seva conca fa 1.330.000 km2. Les pluges que l'alimenten es concentren entre novembre i març. El seu cabal mitjà és relativament modest, entre 2.000 i 3.000 m3/s, però va arribar als 32.800 m3/s el febrer del 1956.

La producció hidroelèctrica del riu és força important i es concentra als pantans de Kariba (utilitzat per Zàmbia i Zimbabwe) i Cahora Bassa, a Moçambic, que alimenta d’energia la República de Sud-àfrica, especialment Johannesburg. Hi ha una central elèctrica més petita a les cascades Victòria.

Afluents principals:

  • Kabompo
  • Lungwebung
  • Cuando
  • Kafue
  • Luangwa
  • Shire, emissari del llac Malawi

La part més espectacular del seu recorregut són les cascades Victòria, les més grans del món, amb 1.708 metres d’amplada i un desnivell de més de 120 m. La UNESCO declarà les cascades Patrimoni de la Humanitat el 1989.

Al Zambesi, a banda de les cascades Victòria se’n troben d'altres com les de Chavuma, a la frontera entre Zàmbia i Angola, i les de Ngonye, a prop de Sioma, a la regió occidental de Zàmbia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Zambesi