[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Congo - Viquipèdia

Riu Congo

De Viquipèdia

Coordenades: 6° 04′ 45″ S 12° 27′ 00″ E

Congo

El riu Congo a Matadi
Llargada 4.700 km
Altitud del naixement 420 m
Cabal mitjà 42.000 /s
Àrea conca 3.822.020 km²
Naixement Kundelengu, sud de Shaba
Desembocadura Oceà Atlàntic
Territoris de la conca República Democràtica del Congo, República Centreafricana i República del Congo
Riu - Hidrologia - Rius del món


El Congo és el riu més gros de ponent de l'Àfrica Central. Amb una llargada de 4.380 km és el segon riu més llarg de l'Àfrica (rera el Nil). Si hom en pren el riu Chambesi com a font, la seva llargada total creix fins als 4.700 km. Pel què fa a cabal, el riu és el segon del món després de l'Amazones. La seva conca, també la segona del món rera l'Amazònia (i just davant de la del Mississipí), constitueix també una immensa selva tropical.

El riu dóna nom als actuals estats de la República del Congo i la República Democràtica del Congo, així com a l'antic Regne del Congo.

Bona part del curs del Congo i els seus afluent és navegable, amb algunes interrupcions. El riu és navegable entre la desembocadura i Matadi, a uns 150 km de l'oceà, on comença un tram de ràpids (les catarates Stanley) que impedeix la navegació fins el llac Malebo (o llac Stanley), entre Kinshasa i Brazzaville, que suposa l'inici del tram navegable més llarg de tot el riu, fins a Kisangani. Des de l'època colonial, algunes línies de ferrocarril uneixen entre ells els trams navegables (per exemple, entre Matadi i Kinshasa o entre Kisangani i Ubundu) donant continuitat al transport fluvial per tota la conca.