[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Yad Vashem - Viquipèdia

Yad Vashem

De Viquipèdia

Vista exterior de l'entrada al museu
Vista exterior de l'entrada al museu
Una de las escultures en memòria de les víctimes de l'Holocaust
Una de las escultures en memòria de les víctimes de l'Holocaust

El Memorial Yad Vashem, conegut popularment com a Museu de l'Holocaust de Jerusalem (en hebreu: יָד וָשֵׁם, «monument i nom»; apòcope del seu nom complet, «Yad Vashem, l'Ens per al Record dels Màrtirs i Herois de l'Holocaust»), és la institució oficial israeliana constituïda en memòria de les víctimes de l'Holocaust, acte perpetrat pels nazis contra els jueus durant la Segona Guerra Mundial.

El setembre de 2007 fou guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia.

Taula de continguts

[edita] Orígens

El seu nom prové de les paraules del profeta Isaïes, en les quals "una estela que porti inscrit el seu nom" en hebreu és " yad va-shem":

« Manaré que li erigeixin dins els murs del meu temple una estela que porti inscrit el seu nom. Això serà per a ell millor que tenir fills i filles. Serà etern el seu nom, res no el podrà esborrar.  »

— Isaïes 56,5[1]

La institució fou creada per una llei de la Knéset (Parlament d'Israel) l'any 1953 en l'anomenada "Llei del memorial" i té la seva seu al sud-oest de la ciutat de Jerusalem, concretament a Har Hazikaron.

[edita] Finalitat

A més de perpetuar la memòria de les víctimes de la Shoah (Holocaust) té la missió de rememorar l'heroïsme i la resistència dels jueus, dels combatents de les rebelions en els guetos així com de les accions realitzades pels Hasidei Ummot Ha-Olam, els anomenats Justos entre les Nacions, amb la intenció d'eliminar l'odi, el racisme i la intolerància de les generacions futures.

[edita] Edifici

El memorial consta de diversos edificis: una càmera de la memòria, un museu històric, una galeria d'art, els arxius, la Vall de les Comunitats destruïdes, la sala dels noms, el memorial dels nens i un centre educatiu.

Edificat entre 1953 i 1955, l'edifici actual del museu data de l'any 2005 i és obra de Moshe Safdie. L'arxiu conté més de 62 millions de documents, 267.500 fotografies i milers de cintes de vídeo, així com més de 100.000 títols en la seva biblioteca.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Yad Vashem

[edita] Vegeu també

[edita] Referències

  1. "La Bíblia". Associació Bíblica de Catalunya, Editorial Busquets i Societats Bíbliques Unides. Barcelona, 1993. Pàgina 604.

[edita] Enllaços externs

Coordenades: 31° 46′ 27″ N 35° 10′ 32″ E