Xos?? Castro Veiga
De Viquip??dia
Xos?? Castro Veiga, conegut com a O Piloto (O Corgo, 11 de febrer de 1915 ??? Belesar, Chantada, 10 de mar?? de 1965) fou l'??ltim maquis antifranquista, mort en combat per la gu??rdia civil el 1965.
El seu malnom es devia a la seva condici?? de soldat (caporal) d'aviaci??, de la que va desertar per a lluitar en el b??ndol republic?? durant la guerra civil espanyola. Capturat a Madrid al final de la guerra, va ser condemnat a 30 anys de pres??, fou indultat en 1943, per?? continua la seva activitat pol??tica en la clandestinitat com militant del PCE. Fugint d'unes redades a Madrid, aconsegu?? fugir a Gal??cia i marx?? a la muntanya l'estiu de 1945. De seguida va formar la seva pr??pia unitat amb el seu lloctinent Xos?? Arias Cristo, composta de desertors de l'ex??rcit i de la marina franquista, i la va instal??lar a les estribacions orientals de la Serralada Cant??brica, al sud de Lugo.
Des del 1946 van batre una zona ampl??sima de la l??nia Castroverde-O Corgo-Sobrado que arribava fins a Ast??ries i Le??n, per la comarca dos Ancares (Pedrafita do Cebreiro, Paradela, Vila de Frades, Becerre??, Toldaos, As Nogais, San Rom??n de Cervantes, Noceda i Navia de Suarna). Per aquesta zona va col??laborar amb la partida d'Antonio Crespo de Fuenteoliva, amb base en la Serra de Ancares (en la divis??ria Lugo-Zamora). Despr??s va ampliar encara m??s el radi d'acci?? fins a la zona de Monforte de Lemos-Quiroga-riu Sil, que travessaren sovint per a atacar el nord de la prov??ncia d'Orense.
El 27 de maig de 1954, en una dura trobada, va perdre el seu lloctinent i la major part dels seus homes a la zona de Paradela-Castro de Rei (al nord de Monforte de Lemos), cosa que l'oblig?? a estar inactiu el 1955-1956. Despr??s va estar inactiu i a l'espera, donant de tant en tant algun cop econ??mic (atracaments). Va reapar??ixer a la mateixa zona el 1964, per?? fou reconegut per un antic company del servei militar a O Savi??ao i denunciat. Pocs dies despr??s fou abatut a Belesar, el 10 de mar?? de 1965, a la vora de l'embassament de la central el??ctrica, per la gu??rdia civil de Chantada.