Xohan Vicente Viqueira Cort??n
De Viquip??dia
Xohan Vicente Viqueira Cort??n (Madrid, 22 d'octubre de 1886 - Bergondo, La Corunya, 29 d'agost de 1924) va ser un escriptor gallec. De fam??lia gallega, va n??ixer a Madrid, per?? va viure fins als 12 anys en la parr??quia de Vixoi, a Bergondo. En 1898 es va traslladar a Madrid per a estudiar en la Instituci??n Libre de Ense??anza, que li va posar en contacte amb el pensament cient??fic modern. Des dels 15 anys va sofrir una malaltia cr??nica en una cama, pel que va passar ??poques immobilitzat i fins i tot va ser operat a Par??s dues vegades. En 1911 es va llicenciar en filosofia per la Universitat de Madrid i va ampliar estudis a Alemanya fins a 1914. Despr??s de fer classe en la Instituci?? Lliure d'Ensenyament va aprovar per oposici?? a l'abril de 1917 la c??tedra de psicologia de l'Institut de Santiago de Compostel??la. Al maig va casar amb Jacinta Landa i a la fi d'any es va traslladar a l'Institut de La Corunya. All?? va ingressar en les Irmandades da Fala, arribant fins i tot a ser el president de les Irmandades de La Corunya, i va col??laborar amb A Nosa Terra.
[edita] Obra
Viqueira va escriure en castell?? obres sobre filosofia, psicologia i pedagogia com ??Introducci??n a la Psicolog??a pedag??gica??, ??Elementos de ??tica??, ??Lecciones elementales de historia de la Filosof??a??, ????tica y Metaf??sica??, ??La Psicolog??a contempor??nea?? i traduccions de Te??crit, Immanuel Kant o David Hume.
La majoria de la producci?? en gallec la van editar els seus amics en el volum ??Ensanyos y Poes??as?? en 1930. Es va centrar sobretot en el sistema educatiu, en la seva galleguitzaci?? i en la seva reforma, aix?? com en l'ortografia del gallec que Viqueira volia que s'acost??s a la portuguesa. L'article publicat a A Nosa Terra en 1918 ??Pol-a reforma da ortografia??, ??s considerat per alguns com el naixement del ??reintegracionisme??. En 1974 se li va dedicar el Dia de les Lletres Gallegues.