[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xavier Sala i Martín - Viquipèdia

Xavier Sala i Martín

De Viquipèdia

Xavier Sala Martín (Cabrera de Mar, el Maresme, 1963) és un professor i economista català, conegut també pels seus articles i aparicions en diversos mitjans de comunicació.

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1985. Va obtenir el doctorat a la Universitat de Harvard el 1990 amb la tesi Sobre creixement i estats. Des de 1996, és catedràtic d'economia de la Universitat de Columbia i professor visitant de la Universitat Pompeu Fabra. També és Fellow del National Bureau of Economic Research i del Centre for Economic Policy Research i ha estat consultor del Banc Mundial i del Fons Monetari Internacional. Actualment és assessor del World Economic Forum de Davos.

Se'l considera un dels màxims experts mundials en el tema del creixement econòmic juntament amb Robert Barro, amb qui escrigué Economic Growth, considerat a la majoria d'universitats com el millor manual sobre aquest tema. Entre els temes que tracta en els seus estudis destaquen també l'economia monetària, la seguretat social, economia de la salut, desenvolupament econòmic, convergència econòmica, competitivitat internacional i el dèficit de la balança fiscal de Catalunya amb l'Estat espanyol. És el creador del Global Competitiveness Index utilitzat pel World Economic Forum.

És un gran defensor de les idees liberals, mitjançant les quals, segons ell, els països subdesenvolupats sortirien de la pobresa.

Entre els premis que ha rebut, destaquen, el Premio Rey Juan Carlos I de Humanidades e Investigación Científico Social para Investigadores Jóvenes el 1998, el Premio Fundación Banco Herrero al millor economista de menys de 40 anys el 2002 i el Premi Compte de Godó de Periodisme el 2003. Però entre tots ells destaca el Premio Rey Juan Carlos de Economía que dóna cada dos anys el Banc d'Espanya a l'economista més destacat de tot l'Estat espanyol i Amèrica llatina. També cal esmentar que l'any 2002 és el vuitè en la classificació dels 1000 economistes més citats del món.

És patró fundador de la Fundació Umbele, dedicada a l'ajuda al desenvolupament de l'Àfrica, bàsicament a través de l'escolarització dels infants, promoció de la dona, ajuda a refugiats i foment dels petits negocis.

És el president de la comissió econòmica del F.C. Barcelona i entre el 26 de juliol i el 22 d'agost de 2006 fou president de la comissió gestora que dirigí el club fins que Joan Laporta fou proclamat president per segona vegada consecutiva. Durant el seu mandat, el Barça va guanyar la Supercopa d'Espanya davant l'Espanyol.

A l'àmbit periodístic, destaca la seva col·laboració com a columnista i articulista en diversos mitjans de comunicació del país i també la seva presència en tertúlies televisives i radiofòniques.

[edita] Publicacions destacades

  • Apuntes de crecimiento económico, 1994.
  • Economic Growth, juntament amb Robert Barro, 1995.
  • Economia liberal per a no economistes i no liberals, 2001

[edita] Enllaços externs