[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xavier Rull i Muruzàbal - Viquipèdia

Xavier Rull i Muruzàbal

De Viquipèdia

Xavier Rull (Falset, Priorat, 1972) és doctor en Filologia Catalana i màster en Lexicografia, i actualment exerceix de professor a la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Lleida.

S'ha dedicat a l'estudi de la formació de mots (lexicologia), els diccionaris (lexicografia), la terminologia, el procés d'estandardització del català, la toponímia, les perífrasis verbals i la història de la llengua. Entre les seves publicacions hi ha el llibre La formació de mots. Qüestions de normativa (Vic: Eumo, 2004), el Diccionari del vi (Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999), el Lèxic bàsic d'enologia i viticultura (Tarragona: Universitat Rovira i Virgili, 1997) i Els estrangerismes en català. Com són i per què en tenim. Una aproximació social i lingüística (Tarragona: Universitat Rovira i Virgili, en premsa). També ha publicat diversos articles en revistes especialitzades sobre estandardització, formació de mots i altres temes, i ha col·laborat en la confecció del Diccionari d'ús dels verbs catalans (Barcelona: Edicions 62, 1999), de Jordi Ginebra i Anna Montserrat. També col·labora en l'elaboració de la Gramàtica del català antic.

Ha rebut l’accèssit del Premi de Comunicació Jordi Costa i Riera per a projectes de l’àmbit de la comunicació que fomentin l’ús de la llengua catalana (Reus, Ajuntament de Reus i Consorci per a la Normalització Lingüística, novembre del 2003), la borsa d’estudi Abelard Fàbrega 2006, de l'Institut d’Estudis Catalans, per a la realització del treball La perifrasació verbal en català, dirigit per Manuel Pérez Saldanya (Universitat de València), i l'ajut a la investigació lingüística Lídia Armengol i Vila 2007, atorgat pel Govern d'Andorra, per a l'estudi del parlar andorrà del segle XVII i del segle XVIII.

[edita] Enllaços externs