[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xavier Oriach i Soler - Viquipèdia

Xavier Oriach i Soler

De Viquipèdia

Xavier Oriach i Soler (Sabadell, 20 de novembre del 1927) és un pintor català.

En traslladar-se els seus pares a València el 1932, en Xavier romangué al costat del seu oncle, el fotògraf Albert Rifà, a l'estudi del qual s'hi reunia la intel·lectualitat progressista de Sabadell dels primers anys del segle XX.

El 1943 se n'anà a viure a València inscrivint-se l'Escola de Belles Arts. El 1947 formà part de l'avantguarda participant en el "Grup Z". La seva primera exposició individual tingué lloc al Monestir de Sant Cugat del Vallès.

Xavier Oriach, 2007
Xavier Oriach, 2007

El 1951 Xavier Oriach rebé una beca de l'Institut Francès de València. Viatjà a París on s'instal·là a la Ciutat Universitària. En aquesta ciutat es trobà amb Chillida, Palazuelo, Clavé i d'altres artistes i poetes d'avantguarda.

Exposà a la Galerie Breteau, al "Salon des Réalités Nouvelles" i al "Salon de Mai". El 1980 s'instal·là a Jouy-sur-Eure (Normandia) on fundà el "Centre d'Art Contemporain" i la "Biennale Européenne de sculpture de Normandie". Va retornar a Sabadell el 1992.


[edita] Judici

"A l'inici dels anys seixanta, l'estil de Xavier Oriach ja es troba immers en un procès de canvi. La figuració de traç expressionista ha donat pas a un llenguatge abstracte d'arrel constructiva. Es tracta de composicions abstractes de geometria desbordada que, tanmateix, garanteixen un ordre visual i compositiu amb una morfologia creada a base de camps de colors contrastats. (...) La segona etapa, que evolucionarà al llarg dels anys setanta, es caracteritzarà per (...) un diàleg entre el pur gest i certs signes plens de referències flotants en l'espai pictoric. (...) Ja apunten alguns dels trets que caracterizaran l'evolució posterior de Xavier Oriach, ens referim a certs referents d'arrel figurativa que constituiran, a partir dels anys vuitanta, el signe distintiu de la seva pintura. (...) Viurà un intens procés creatiu amb la maduració d'un llenguatge pictoric d'evocació mitologica i simbolica poblat de presències formals (hominids, bestiari, estructures biologiques, vestigis arquitectonicos, poblat mil·lenaris...) que emergeixen dels seus emnlemàtics fons mastèrics (...)"

  • Maia Creus, Xavier Oriach, Acadèmia de Belles Arts, Sabadell, 2006.

[edita] Premis i reconeixements

Xavier Oriach ha rebut nombroses mostres de reconeixement de la seva obra :

  • Retrospectiva, Acadèmia de Belles-Arts, Sabadell, 2000
  • Xavier Oriach, 60 années de peinture, Musée d'Evreux, 2006
  • Xavier Oriach, Acadèmia de Belles-Arts, Sabadell, 2006.

[edita] Bibliografia

  • Xavier Oriach (Dolors Forrellad i Doménech, Joaquim Sala-Sanahuja, Eric Villedieu), Museu d’Art de Sabadell, 1988.
  • Xavier Oriach (Maria LLuïsa Borràs), ASB Gallery, Barcelona, 1990.
  • Xavier Oriach (Sophie Fourny-Dargere, Joaquim Sala-Sanahuja, Gérard Xuriguera, Luis Porquet Gracia, R. Hanrion, Eric Villedieu), Musée A. G. Poulain, Vernon (França), 1990.
  • Xavier Oriach (Maria Lluïsa Borràs), ASB Gallery, Barcelona, 1990.
  • Xavier Oriach, Rétrospective (Gérard Xuriguera, R. Hanrion), Galerie Du Bellay, Mont Saint-Aignan, Rouen (França), 1995.
  • Xavier Oriach, Le Bestiaire, Peintures 1989-1999 (Maia Creus, Angela Cuenca Julià), Musée A. G. Poulain, Vernon (França), 2000.
  • Xavier Oriach (Maia Creus), Galeria Trama, Barcelona, 2003.
  • Xavier Oriach, Soixante annnées de peinture (Michel-Georges Bernard, Robert Ferrer, Maia Creus, Maurice Maillard), Somogy Editions d'art, Paris / Musée d'Evreux, Evreux (França), 2005.
  • Xavier Oriach (Maia Creus, Antoni Clapès, Philippe Gelain, Maria Balcells), Acadèmia de Belles Arts, Sabadell, 2006.
  • Xavier Oriach (Joaquim Sala-Sanahuja), Galeria Trama, Barcelona, 2007.