[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xavier Cugat i Mingall - Viquipèdia

Xavier Cugat i Mingall

De Viquipèdia

Xavier Cugat (Girona, 1 de gener de 1900 - Barcelona, 27 d'octubre de 1990) va ser un músic i dibuixant català, artista polifacètic i principal difusor de la música llatina als Estats Units.

El seu nom complet era Francesc d'Asís Xavier Cugat Mingall de Bru i Deulofeu. Va néixer a Girona, la seva família va emigrar a Cuba el 1905.

Va estudiar violí clàssic i va tocar en una orquestra en el teatre nacional de l'Havana.

Entre 1915 i 1918 va tocar tangos a Nova York amb una banda musical anomenada Los Gigolos. Posteriorment també va dibuixar tires de dibuixos per al diari Los Angeles Times. Participà en la banda musical des de les primeres pel·lícules sonores. Aparegué en diverses pel·lícules de Hollywood sempre dins del paper de director de música rítmic.

El 1940 va enregistrar la cançó Perfídia, que va esdevenir un gran èxit, amb el cantant Miguelito Valdés. Va difondre segons quan estaven de moda els ritmes de la conga, el mambo, el chachachà, i el twist.

La seva millor etapa va associada amb el nom d'Abbe Lane, amb qui actuà quinze anys des del 1952.

Els darrers anys de la seva vida va intensificar la faceta de dibuixant pintant amb un sintetisme naïf. Exposà per primera vegada a Europa a Barcelona l'any 1972.

Cugat va morir als 90 anys a Barcelona a causa d'una fallida cardíaca.

[edita] Enllaços

Filmografia de Xavier Cugat