[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

William Vickrey - Viquipèdia

William Vickrey

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(1996)

William Vickrey ( Victoria, Canadà 1914 - Nova York, EUA 1996 ) fou un economista i professor universitari canadenc, nacionalitzat nord-americà, guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1996.

[edita] Biografia

Va néixer el 21 de juny de 1914 a la ciutat de Victoria, capital de la província canadenca de la Colúmbia Britànica. Després d'estudiar l'ensenyament primari i secundari a cavall entre Europa i els Estats Units, va estudiar matemàtiques a la Universitat de Yale, on es graduà el 1935. Posteriorment realitzà un postgrau en economia a la Universitat de Columbia l'any 1937, així com el seu doctorat l'any 1948. Inicià la docència acadèmica a Columbia l'any 1946, i ocupà la càtedra d'economia en aquesta universitat fins el seu retir l'any 1982.

Va morir l'11 d'octubre de 1996 a la ciutat de Nova York, a conseqüència d'un atac cardíac, tres dies després d'anunciar-se la concessió del seu Premi Nobel.

[edita] Recerca econòmica

Interessat en les asimetries en la informació, va confirmar que aquestes són freqüents i compliquen el problema de la presa de decisions. En tals situacions, alguns agents poden explotar estratègicament una posició de possessió d'una millor informació. També va estudiar les subhastes, plantejant dissenys per a millorar la seva eficiència. Els resultats van ser aplicats amb èxit pels bancs centrals en les subhastes d'actius. Va estendre el problema de l'asimetria de la informació al terreny fiscal, en el qual els desenvolupaments positius havien estat escassos, donant motiu a les teories de James Mirrlees sobre preferències revelades.

L'any 1996 fou guardonat, juntament amb el propi Mirrless, amb el Premi Nobel d'Economia pels seus estudis de la teoria econòmica dels incentius en condicions d'informació asimètrica. La prematura mort de Vikrey, tres dies després d'haver-se anunciat la concessió del Premi Nobel a conseqüència d'un atac cardíac produit en un accident automovilístic, provocà que el premi fos recollit pel seu amic Lowell Harriss.

[edita] Enllaços externs