[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Viquiprojecte Mamífers prehistòrics - Viquipèdia

Viquipèdia:Viquiprojecte Mamífers prehistòrics

De Viquipèdia

El Viquiprojecte:Mamífers prehistòrics, com indica el seu nom, és un subprojecte del Viquiprojecte:Arbre de la vida que es concentra en crear i millorar articles sobre els mamífers prehistòrics. El seu objectiu és coordinar els esforços de tots els viquipedistes interessats per tal de maximitzar la qualitat d'aquests articles.

Taula de continguts

[edita] Objectius

[edita] Tipus 1: articles sobre els mamífers prehistòrics

  • crear articles sobre les diferents espècies de mamífers prehistòrics i dels taxons dels quals formen part;
  • millorar els articles ja existents sobre mamífers prehistòrics, portant-los, si possible, al rang d'article de qualitat o bon article;
  • categoritzar adequadament els mamífers prehistòrics, canviant categories amples per categories més específiques o creant noves categories quan sigui necessari;
  • trobar o crear imatges de llicència lliure per als articles que no tinguin imatge.

[edita] Tipus 2: articles sobre paleontòlegs

  • crear articles sobre paleontòlegs que s'hagin especialitzat o hagin destacat en l'estudi dels mamífers prehistòrics;
  • millorar els articles ja existents sobre aquests paleontòlegs, portant-los, si possible, al rang d'article de qualitat o bon article;
  • categoritzar adequadament aquests paleontòlegs per nacionalitat;
  • trobar o crear imatges de llicència lliure per als articles que no tinguin imatge.

[edita] Tipus 3: articles sobre museus, jaciments o institucions

  • crear articles sobre museus, jaciments o institucions que tinguin un paper destacat en l'estudi dels mamífers prehistòrics;
  • millorar els articles ja existents sobre aquests llocs, portant-los, si possible, al rang d'article de qualitat o bon article;
  • trobar o crear imatges de llicència lliure per als articles que no tinguin imatge.

[edita] Tipus 4: mèdia sobre els mamífers prehistòrics

  • crear articles sobre llibres, documentals o videojocs en què els mamífers prehistòrics tinguin un paper central;
  • millorar els articles ja existents sobre aquests tipus de mèdia, portant-los, si possible, al rang d'article de qualitat o bon article;

[edita] Articles destacats

[edita] Articles de qualitat del Viquiprojecte

[edita] Bons articles del Viquiprojecte

[edita] Noms i taules taxonòmiques

[edita] Noms comuns en català

El nom comú en català sempre serà la primera opció pel títol d'un article. Com que la majoria de mamífers prehistòrics no tenen nom comú per raons evidents, això serà quelcom de rar. Algunes excepcions són el mamut, dent de sabre o rinoceront llanut.

[edita] Transcripcions al català del nom científic

Si existeix una transcripció al català del nom científic llatí/grec utilitzada per fonts acadèmiques reputades, aquesta serà utilitzada per al títol de l'article.

[edita] Nom científic original

El nom científic original s'usarà com a últim recurs en els casos en què no es puguin utilitzar ni el nom comú en català ni una transcripció.

[edita] Combinació dels noms comuns i científics

En cas que hi hagi un nom comú i un nom científic, les taxocaixes sempre portaran el nom comú al nom de l'animal, i el nom científic als taxons. Dins del text del mateix article, s'usarà sempre el nom comú excepte quan es faci referència al taxó en si mateix i no als animals que el componen:

  • "els soricomorfs són petits animals, normalment nocturns..."
  • Soricomorpha sorgí després de l'abandonament de l'antic ordre Insectivora..."

[edita] Taxocaixes

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Deltatheridium
Registre fòssil: Cretaci superior

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Infraclasse: Metatheria
Ordre: Deltatheroida
Família: Deltatheridiidae
Gènere: Deltatheridium
Gregory & Simpson, 1926
Espècies

D. pretrituberculare

Les taxocaixes dels mamífers prehistòrics haurien de tenir sempre els camps "status = EX" i "fossil_range" omplerts. Això ajuda a situar el mamífer en qüestió en el temps.

L'ideal seria que cada taxocaixa tingués tots els enllaços en blau, o com a mínim els enllaços que apunten als taxons. També és aconsellable tornar blaus els enllaços als paleontòlegs que descrigueren l'espècie.

Finalment, no convé crear articles sobre les espècies individuals de cada gènere a menys que hi hagi prou informació com per crear-ne un article que no sigui redundant amb l'article del gènere.

[edita] Categories

Tot article sobre un mamífer prehistòric requereix ser classificat dins dues categories: la Categoria:Mamífers prehistòrics i la categoria de mamífers a la qual pertany. Per exemple, Ambulocetus hauria d'estar classificat dins Categoria:Mamífers prehistòrics però també dins Categoria:Cetacis.

Quan hi hagi prou articles com per omplir una categoria, ambdues categories haurien de ser fusionades en una de sola, com en el cas del driopitec, que es troba dins la Categoria:Primats prehistòrics. Quan tots els membres d'una categoria s'extingiren durant la prehistòria, no cal afegir el "prehistòrics" a la categoria; és el cas de Categoria:Leptictida.

[edita] Recursos útils

[edita] Participants

Si contribuïu sovint a la Viquipèdia creant articles sobre mamífers prehistòrics o millorant els que ja existeixen, i voleu coordinar-vos amb altres usuaris que també hi col·laboren, afegiu-vos al final d'aquesta llista.