[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vinalopó - Viquipèdia

Vinalopó

De Viquipèdia

Vinalopó

Riu Vinalopó al seu pas per Elda

Llargada 81,2 km
Altitud del naixement m
Cabal mitjà 0,85 /s
Àrea conca 1.691,7 km²
Naixement Banyeres de Mariola
Desembocadura Mediterrani
Territoris de la conca Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà i Baix Vinalopó (País Valencià)
Riu - Hidrologia - Rius del món

El Vinalopó és un riu de la Península Ibèrica que travessa de nord a sur la província d'Alacant. Amb els seus 81 km és el riu més important de la província. Naix en la Serra de Mariola, entre Bocairent i Banyeres de Mariola, i desemboca en Salines de Santa Pola. El riu travessa per les ciutats següents: Villena, Saix, Elda, Novelda i Elx. En la seua conca, la vall del Vinalopó, hi ha nombroses zones endorreiques destacant la llacuna de Salines.

Compta amb dos rius afluents, el riu Marjal, un petit riu de curt recorregut que desemboca en el Vinalopó en Banyeres de Mariola i el Tarafa. A més, rep les aportacions de nombroses rambles, que realitzen una funció de drenatge en les serres de l'interior. A l'altura de Santa Eulàlia Villena, desemboca també en el riu la Sèquia del Rei, que aporta aigües salines d'una conca de Villena, així com aigües residuals d'aquesta ciutat.

És un riu de cabal escàs, que presenta el màxim a l'hivern en Santa Eulàlia on arriba a el seu màxim cabal amb 0,85 m³/s en hivern i i a la tardor a Asp, motivat per l'estacionalitat de les pluges. A causa de l'encaixament de gran part del seu llit les seues crescudes no revisten gravetat excepte a Elda on es va desbordar en 1906 i 1982. S'utilitzen les seves aigües per al regadiu en el curs alt, hi ha falta de pluges en la zona. També hi ha aportacions d'aigües residuals i industrials. Compta amb una important conca de 1.692 km² que fins i tot ha arribat a ser de insuficient en èpoques de crescudes, provocant inundacions amb quantiosos danys humans i materials en poblacions com Elda, Elx i Novelda, en diverses ocasions 1982.


A causa dels forts estiatges que pateix la zona, el riu, pels camps d'Elx, en la seva zona més pròxima a la desembocadura, s'ha quedat en nombroses èpoques sense cabal, el que ha provocat que, al tractar-se d'una zona agrícola, els treballs de les terres en plana hagin eliminat la llera natural de sortida del riu al mar, que es produïa a l'altura de les Salines de Santa Pola.

No obstant això, el riu quan pateix crescudes, recupera la seva antiga desembocadura, provocant inundacions en les hortes del sud de Elx i la zona de les salines. Per aquest motiu la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha realitzat un projecte per a tornar a recuperar l'antiga llera del Vinalopó en el seu tram final, entre els camps il·licitans i les costes de Santa Pola, perquè el riu torni a tenir la seva sortida natural al mar.


En uns d'aquests estiatges, conta la llegenda que va morir ofegat Amílcar Barca, al naufragar el seu vaixell al pas de la localitat de Elda.

  • Conca: 1.691,7 km2.
  • Longitud: 81,2 km.
  • Cabal mitjà: 0,85 m&sup3/seg. en Santa Eulàlia (Villena) i 0,38 m&sup3/seg. en Asp.
  • Afluents: riu Tarafa.
  • Règim fluvial: riu d'escassíssim cabal presenta el màxim a l'hivern en Santa Eulàlia (Villena) i a la tardor a Asp, motivat per l'estacionalitat de les pluges. A causa de l'encaixament de gran part del seu llit les seues crescudes no revisten gravetat excepte a Elda on es va desbordar en 1906 i 1982.
  • Poblacions que travessa: Banyeres de Mariola, Santa Eulàlia, Saix, Elda, Novelda i Elx.

Coordenades: 38° 43′ 12.40″ N 0° 37′ 32.92″ O