[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Villeneuve-d'Ascq - Viquipèdia

Villeneuve-d'Ascq

De Viquipèdia

Villeneuve-d'Ascq
Escut de Villeneuve-d'Ascq
(En detall)
Localització
Villeneuve-d'Ascq (França)
Villeneuve-d'Ascq
Villeneuve-d'Ascq
Localització de Villeneuve-d'Ascq a França
Estat
• Regió
• Departament
• Districte
• Cantó
França França
Nord – Pas-de-Calais
Nord
Lille
Capital de deux
Superfície 27,46 km²
Altitud 29 m
Població (2004)
  • Densitat
62.400 hab.
2.272,4 hab/km²
Coordenades 50°37′24″N 3°08′42″E / 50.623334, 3.145(i) 50°37′24″N 3°08′42″E / 50.623334, 3.145
Codi postal 594915949359650
Codi INSEE 59009

Villeneuve-d'Ascq és un municipi francès, situat al departament de Nord i a la regió de Nord – Pas-de-Calais. L'any 2004 tenia 62.400 habitants. Situat a 10 km de la frontera amb Bèlgica.

[edita] Història

La ciutat va néixer de la unió de tres pobles: Annapes, Ascq i Flers. El primer va ser habitat des del neolític, ja que s'han trobat restes d'una destral de fa més de 2000 anys. Va ser un refugi temporal per als gals, que aprofitaven els recursos del seu bosc. A l'època romana ja van edificar-se les primeres cases permanents, especialment a Flers, on es conserven evidències d'una granja amb calefacció pel terra i pedres de la regió.

Durant l'Edat Mitjana van pertànyer als dominis carolingis i al comtat de Flandes després. La població augmenta gràcies al sòl fèrtil, que permetia excedents a l'agricultura. Les guerres entre francesos i holandesos, però, porten la fam i epidèmies a la zona.

A partir del segle XV l'economia es va decantant cap al tèxtil, com en altres viles properes. El ducat de Borgonya controla la regió, cobrant impostos que gran part dels habitants no poden pagar. Després de passar per mans espanyoles, el 1688 es converteixen en pobles francesos. Comença una època de desenvolupament cultural, amb un augment considerable de l'alfabetisme segons es desprén del nombre d'actes de matrimoni signades pels propis promesos.

La Revolució Francesa suposa l'abolició dels privilegis senyorials però els esdeveniments de la capital arriben sense violència, a diferència de les guerres expansives napoleòniques, que es cobren moltes vides. L'arribada del ferrocarril des de Lilla no canvia el caràcter eminentment rural dels tres pobles.

Els alemanys els ocupen durant la Segona Guerra Mundial, massacrant a 86 homes d'Ascq. En acabar el conflicte, les tres localitats passen oficialment a formar part de l'àrea urbana de Lilla. En 1970 decideixen unir-se en un sol municipi, per fer front a la possible absorció per part de la metròpoli, que ja planejava decrets per canviar l'urbanisme de la zona. Des de la seva creació, Villeneuve-d'Ascq s'ha modernitzat ràpidament, amb nous barris i serveis socials. Actualment és seu de diversos campus universitaris.

[edita] Cultura

Annapes va ser el lloc de naixement de Gisèle, la filla de Lluís el Pietós o d'Anne Gadenne, dona acusada de bruixeria al segle XVII, així com de diversos governadors de Lilla.

La població compta amb una arrelada tradició gegantera, com altres viles del departament. L'esport s'hi practica amb assiduïtat, fins al punt de ser anomenada "la ciutat més esportiva de França" en 1996.

[edita] Agermanaments

  • Tournai (Bèlgica)
  • Stirling (Escòcia)
  • Haïdari (Grècia)
  • Leverkusen (Alemanya, únicament carta de cooperació)
  • La Possession (Reunion)
  • Gatineau (Canadà)
  • Ouidah (Benin)
  • Iassy (Romania)


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Villeneuve-d'Ascq