[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vespertiliònid - Viquipèdia

Vespertiliònid

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Vespertiliònids
Exemplars de vespertiliònids
Exemplars de vespertiliònids
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Chiroptera
Família: Vespertilionidae
Gray, 1821

Els vespertiliònids (Vespertilionidae) són una família de ratpenats que es caracteritzen per tindre un musell semblant al dels ratolins, mancat d'excrescències nasals, i per la presència d'una eminència cartilaginosa, anomenada tragus, davant de l'orifici auditiu. La forma del tragus és molt variable: pot ésser de secció cilíndrica o bé plana, amb l'extrem arrodonit, acabat en punta o bé eixamplat, en forma de bolet, etc., i és un dels trets que serveix per a determinar l'espècie. Els pavellons de les orelles també són de mida i formes molt diferents segons l'espècie, mentre que les ales poden ser llargues i estretes o bé curtes i amples, però sempre engloben del tot o gairebé del tot la cua.

Per a dormir poden penjar-se de cap per avall com els ratpenats de ferradura, però més sovint s'amaguen entre les clivelles de les roques o els troncs. Les que es pengen, pleguen les ales al costat del cos -llevat, de vegades, dels ratpenats orelluts-, de manera que no el recobreixen per complet com passa amb els rinolòfids. També, a diferència d'aquests, dobleguen la cua sobre l'abdomen i no sobre el llom, i la majoria són quadrúpedes àgils.

Responent a les variacions estacionals de temperatura, els vespertiliònids entren en hibernació, i algunes espècies de vol ràpid i constant realitzen llargues migracions, de fins a més de 1000 km, per anar a cercar els seus refugis d'hivern.

Hi ha 300 espècies d'aquesta família repartides per tot el món. Gairebé totes són insectívores, llevat d'alguns Myotis i Pizonyx que poden pescar peixos, i de les espècies més grosses del gènere Nyctalus que poden caçar ocells volant.

Als Països Catalans, el nombre de representants d'aquesta família és molt gran i algunes espècies són morfològicament molt semblants.

[edita] Classificació

Són reconegudes cinc subfamílies:

[edita] Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Vespertiliònid
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies