[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Veit Stoss - Viquipèdia

Veit Stoss

De Viquipèdia

Veit Stoss pintat per Jan Matejko
Veit Stoss pintat per Jan Matejko

Veit Stoss (en polonès: Wit Stwosz) (1445-1450,Horb am Neckar - 20 de setembre de 1533, Nuremberg) va ser un escultor alemany considerat el més important de la seva època en el territori del sud d'Alemanya i Cracòvia, Polònia.

El 1477 establia el seu taller a Cracòvia, però el 1496 retornava a Nuremberg. Amb Adam Kraft i Peter Vischer, se'l considera el representant més important de l'última escultura gòtica a Alemanya. Era un obrer ràpid, de gran habilitat tècnica, que en la seva joventut transmetia un naturalisme extrem. Potser corresponia a un tret del seu propi caràcter doncs als documents d'aquell temps es parla d'ell com a "ciutadà inquiet, insilenciós". Els seus treballs posteriors, tanmateix, mostren una profunditat indubtable de sentiment. A més, la qüestió pel que fa al nombre de les seves produccions no és encara satisfactòriament resolta; l'última investigació el considera el creador de gran part de les obres del cèlebre Vischer.

En la seva activa etapa a Cracòvia el 1477, en el seu primer treball, construeix un altar de fusta policramada magnífic a la Basílica de Santa Maria. En el centre, gairebé de mida natural, la Mare de Déu que mor als braços d'un Apòstol. Un altre altar seu en aquesta església descriu sis escenes de la vida de Sant Estanislau. Les qualitats excepcionals d'aquest treball, especialment l'animació del retrat i la eficaç composició, fan que la comissió li encarregui la tomba del rei Casimir IV Jagelló a la catedral de Wawel, també a Cracòvia, que realitza en marbre vermell.

Per raons desconegudes Stoss retornava a Nuremberg, on acomplia una gran quantitat d'obres; tanmateix, només algun dels treballs que se li atribueixen són autèntics, doncs antigament gairebé cada peça important d'aquell temps al sud d'Alemanya se li atribuïa. Potser la seva millor feina és la Salutació de l'Àngel a l'Església de Sant Llorenç a Nuremberg (1518): l'arcàngel, una figura finament concebuda, i Maria, estan envoltats per una corona enorme de roses amb les set alegries de Maria. Altres produccions excel·lents però menys celebrades són la taula commemorativa de Konrad Imhoff, ara al museu nacional a Munic, i Jesucrist portant la Creu i l'Enterrament de Crist a l'Església de la Nostra Senyora a Nuremberg.

D'altres treballs importants són l'altar de la catedral de Bamberg, a Schwabach i altres escultures a Nuremberg.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Veit Stoss