[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vasak Bagratuni - Viquipèdia

Vasak Bagratuni

De Viquipèdia

Vasak Bagratuni fou nakharar de Taron del 771 al 772.

Vasak era fill d'Ashot II Bagratuni, que havia estat cegat per Grigor II Mamikonian el 750. El seu germà Sembat III Bagratuni era el cap de la casa i havia estat nomenat patrici i generalíssim el 771. Ell va rebre Taron d'Ashot III Bagratuni, fill del patrici Sahak I Bagratuni.

El 771 va esclatar la rebel·lió armènia i Sembat III Bagratuni hi va participar, i amb ell el seu germà Vasak. Hamazasp Ardzruni, ajudat principalment pels Amatuni i per Vasak de Taron va atacar Ardjesh, on hi havia una guarnició àrab. Vers allí va marxar Amr o Amru que va infringir a Hamazasp una derrota total (15 d'abril del 772). Els àrabs es van desplaçar al Bagrevand i van acampar a Ardzeni mentre la notícia de la derrota arribava a Karin (Erzurum) el setge de la qual fou aixecat per l'altre grup rebel, i van decidir anar a Bagrevand on van arribar el 25 d'abril del 772 i van lliurar batalla en la qual van morir gairebé tots inclòs Sembat III Bagratuni.

Vasak va abandonar Taron i es va establir a les muntanyes de la Klardjètia (regió d'Ardahan, a les fonts del Kura, que van acabar dominant el seu fill Adarnases i el seu nét Ashot) i va acabar originat la dinastia Bagràtida de Geòrgia.