[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sembat III Bagratuni - Viquipèdia

Sembat III Bagratuni

De Viquipèdia

Sembat III Bagratuni fou patrici i generalíssim d'Armènia del 771 al 772.

El 771 va esclatar la revolució armenia dirigida per Artavasdes Mamikonian que com a primer acte va matar al recaptador fiscal del districte del Shirak, a la vila de Kumair. Però els àrabs eren molt forts oi va haver de fugir cap a Kartli. Per la persecució de Artavasdes es va demanar el suport de Sembat III Bagratuni, fill d'Ashot II Bagratuni el cegat. Van aconseguir atrapar-lo i recuperar una part del botí però Artavasdes va poder arribar a territori de Còlquida on es va instal·lar sota protecció bizantina. Sembat III fou nomenat patrici i generalíssim (771) càrrec vacant des la mort de Sahak I Bagratuni

En represàlia per la revolta Hasan va tornar a apujar els impostos. Un parent d'Artavasdes, Mushel Mamikonian, també es va refugiar llavors a les muntanyes i va dirigir una guerrilla per algun temps i va obtenir alguns èxits notables, essent el principal la derrota de la guarnició àrab de Dwin (quatre mil homes) que havia sortit a perseguir-lo, derrota que fou obra de Mushel amb només 200 homes. Això va animar als nakharars que van decidir revoltar-se. Una reunió general va decidir l'aixecament. Cinc mil homes van poder ser reunits. Es va decidir atacar Karin, menys defensada que Dwin i mes propera a la frontera bizantina. La ciutat fou assetjada però no va poder ser conquerida. Ashot III Bagratuni de Taron recomanava la submissió però Sembat, tot i el seu càrrec, va decidir participar-hi.

El califa va enviar trenta mil soldats de Khorasan (772) dirigits pel general Amr o Amru conegut per Umar que es va establir a Khelat. Ashot III era a Khelat i va advertir secretament als rebels, però no el van creure i el setge de Karin va seguir. Per la seva banda Hamzasp Ardzruni (que tenia per vassalls als Amatuni, Reshtuni i Teruni) ajudat principalment pels Amatuni i per Vasak Bagratuni (germà de Sembat III), ara ja senyor de Taron, va atacar Ardjesh, on hi havia una guarnició àrab. Vers allí va marxar Amr o Amru que va infringir a Hamazasp una derrota total (15 d'abril del 772). Els àrabs es van desplaçar al Bagrevand i van acampar a Ardzeni mentre la noticia de la derrota arribava a Karin (Erzurum) el setge de la qual fou aixecat i van decidir anar a Bagrevand on van arribar el 25 d'abril del 772 i van lliurar una desigual batalla en la que van morir casi be tots. Entre els morts Sembat III Bagratuni, Mushel Mamikonian, Samuel Mamikonian, Vahan Gnuni conegut per Dashnak (el del punyal) i fins a 300 mes (i mes de 4000 soldats i nobles secundaris).

El fill de Sembat III, Ashot Msaker, es va refugiar a les seves terres a les fonts del Araxes, prop de la frontera bizantina, a la fortalesa de Bagaran. Vasak de Taron (germà petit de Sembat III), va abandonar Taron i es va establir a les muntanyes de la Klardjètia (regió d'Ardahan, a les fonts del Kura, que van acabar dominat el seu fill Adarnases i el seu net Ashot). A l'Armènia pròpia nomes la regió de Moxoene (Mokq) en poder d'una branca dels Bagratuni que no va participar a la revolta, va quedar en poder de la família.