[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Varastirots Bagratuni - Viquipèdia

Varastirots Bagratuni

De Viquipèdia

Varastirots Bagratuni fou marzban d'Armènia del 628 al 635.

Era fill del marzban Sembat Bagratuni al que va acompanyar a Hircània i a la guerra contra els Turcs Occidentals. El rei de Pèrsia el va nomenar cançoner reial.

Fou nomenat com a conseqüència de la victòria d'Heracli, ja que era un armeni cristià però de família tradicionalment fidel als perses. Només prendre possessió va morir el patriarca Komitas, i a proposta del nakharar Teodor Reshtuni fou elegit Khristaphor II d'Apahuniq, vinculat a la casa dels Reshtuni. Però no era la persona adequada o no va congeniar amb el marzban i fou destituït molt aviat (630) i es va retirar a una ermita. Fou elegit al seu lloc Ezr (Esdras) originari de Pharajnakert (630-641).

Varastirots es comportava com a sobirà autònom aprofitant les lluites civils a Pèrsia. Fou Mejej II Gnuni, governador militar de l'Armènia bizantina, per velles rivalitats familiars, qui va calumniar a Varastirots davant el rei persa Rostam II, del que va demanar la destitució amenaçant en cas contrari amb la guerra. Fins i tot va enviar el seu germa Garikhpet Gnuni a Dwin per detenir i emportar-se a Varastirots però la guarnició persa, que li era lleial, ho va impedir. Varastirots davant el perill va fugir al seu feu de Taron. Allí va demanar justícia a l'emperador Heracli, del que va obtenir un salconduit, i es van entrevistar a l'Osroene. Heracli va reconèixer la injustícia que es feia amb Varastirots i el va fer patrici i el va omplir d'honors i regals (634).

Però mentre estava a la cort imperial va entrar en un complot contra l'emperador organitzat pels propis fills d'aquest. El complot va fracassar i els conspiradors foren castigats: a un fill i un nebot de Varastirots, que estaven més compromesos, se'ls va tallar el nas; Varastirots fou deportat a una illa probablement de la costa d'Àfrica.

Vers el 643 Teodor Reshtuni va obtenir la seva llibertat i la del seu fill Sembat II Bagratuni, però foren enviats al Bòsfor sense poder tornar a Armènia. Llavors es van escapar, van arribar a Trebisonda i de allí a Taiq, entrant a Armènia on van ser rebuts per Teodor i pel patriarca armeni, i Varastirots fou reconegut com a governador de tota Armènia. L'emperador finalment el va reconèixer i li va donar el títol de curopalata però va nomenar ishkhan també a Teodor i altres nakharars per contraposar el seu poder.

Va morir poc després (643) i el va succeir en les seves funcions el seu fill Sembat II Bagratuni.