[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Valor propedèutic de l'esperanto - Viquipèdia

Valor propedèutic de l'esperanto

De Viquipèdia

S'han dut a terme experiments amb el denominat esperanto propedèutic, és a dir, la teoria que assenyala que qui ensenye esperanto a alumnes d'idiomes de primer any, abans que inicien els seus estudis en, per exemple, francés o anglés, fa que l'aprenentatge d'estos idiomes siga més efectiu. La investigació de Helmer Frank mostra que un any d'esperanto a l'escola, que genera una capacitat comunicativa equivalent a la de 6 anys d'instrucció en un idioma europeu, accelera i millora l'aprenentatge d'uns altres idiomes. El valor propedèutic de l'esperanto fou descrit per primera vegada per Antoni Grabowski en un article del 1908.

[edita] Efecte introductori en l'ensenyament d'idiomes

Un experiment d'aprenentatge simplificat mostra una analogia de com es pot reduir el temps d'aprenentatge en qualsevol altre idioma aprenent esperanto primer.

  • Als xiquets se'ls ensenya a observar una figura feta d'una sèrie de signes.
  • Per a memoritzar estos signes en el seu ordre respectiu com un tot, el xiquet necessita d'almenys dos minuts, però una instrucció preparatòria que dure no més de 5 o 6 segons pot facilitar l'aprenentatge a un tal punt que qualsevol pot aprendre esta sèrie de signes, en l'ordre correcte, en aproximadament 10 segons.
  • La instrucció consistix en el següent: tots els signes són simètrics, per tant només és necessari mirar la mitat dreta, per així poder aprendre tota la xifra.

En vora 10 segons s'han obtingut quasi 100 segons de temps d'aprenentatge.

A l'Institut de Cibernètica Pedagògica de la Universitat de Paderborn, a Alemanya, s'estudià un mètode similar per a l'aprenentatge d'idiomes.

L'ensenyament dut a terme per este institut prepara els alumnes perquè estiguen conscients de les característiques essencials dels idiomes, usant l'idioma internacional esperanto com a model, un idioma amb una estructura simple i clara, completament regular i, gràcies al seu caràcter aglutinant, desglossable en elements morfològics combinables; un model fàcil d'assimilar i que desenrotlla aptitud per a l'estudi d'uns altres idiomes.