[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vall de Lord - Viquipèdia

Vall de Lord

De Viquipèdia

La Vall de Lord és una vall del Solsonès que s'estén pel curs alt del riu de Valls, en els municipis de Guixers, La Coma i la Pedra i Sant Llorenç de Morunys. Deu el seu nom al Santuari de Lord, que està situat en un penya-segat sobre aquest riu, just a la vora del pantà de la Llosa del Cavall.

La Vall de Lord, encara que situada al Solsonès, ha estat tradicionalment més ben comunicada amb el Berguedà, per això, els habitants d'aquestes contrades tenien més relació amb la comarca veïna que amb la pròpia. Arribar a Solsona (abans que fessin la carretera nova d'Olius a la Llosa del Cavall), era complicat perquè s'havia de passar per coll de Jou, al Port del Comte, i per això era menys difícil anar a mercat a Berga (tot i que Déu n'hi dó...). Per aquest motiu el dialecte de la Vall de Lord s'assembla més al català central, amb un lèxic i una fonètica que estan més propers de la parla Berguedana que de la de transició al nord-occidental que es troba a Solsona.


Ubicació del Solsonès Aquest article sobre el Solsonès és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.

Coordenades: 42° 08′ N″ 1 35° 15′ E″ type:landmark